11111111111111

Претражи овај блог

среда, 21. септембар 2016.

У Грачаници онемогућен пролаз литије свим улицама

ГРАЧАНИЦА - Празнична литија данас није могла да прође свим улицама Грачанице, јер како су објаснили представници ове општине, Косовска полиција није зауставила саобраћај на магистралном путу Приштина – Гњилане који пролази кроз ово место.

Верници који су били у литији прошетали су скраћеном маршутом, а за то време саобраћај се уредно одвијао. Представници општине оптужили су због тога командира полицијске станице у Грачаници Братислава Трајковића.

Градоначелник Грачанице Владета Костић изјавио је да представници општине дуже време немају добру сарадњу са командиром полицијске станице и да су због тога и ових дана имали проблем приликом организације прославе дана општине.

Костић је навео да је било инцидентних ситуација у саобраћају претходне две вечери у Грачаници, а да је полиција одбила да затвори пут који пролази кроз Грачаницу, без обзира што постоји алтернативни путни правац.

„Ово лично мени даје за право да се јаче борим и залажем да Грачаница добије обилазницу, обзиром да Грачаница већ прераста у једну малу варошицу и нама је то преко потребно”, рекао је Костић. У Грачаници се данас обележава дан општине, а вечерас у Дому културе биће одржана свечана академија.

Претходно је у манастиру Грачаница јутрос епископ рашко-прзиренски Теодосије служио свету архијерејску лотургију поводом великог православног празника Рођење Пресвете Богородице - Мале Госпојине.

Литургији су присуствовали директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, градоначелници Грачанице и Новог Сада Владета Костић и Милош Вучевић, министар Далибор Јевтић, заменик косовског премијера Бранимир Стојановић, председник Српске листе Славко Симић и други.

Стојановић: Разговараћемо можда путем улице

ГРАЧАНИЦА– Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић упозорио је данас у Грацаници да ће са представницима косовске полиције у овом месту можда разговарати путем улице, јер, како додаје, полиција очигледно врло често разуме само аргумент улице, протеста и народног изјасњавања о одређеној ситуацији.

Стојановић је на овај начин реаговао на чињеницу да литија за празник Мале Госпојине није прошла свим улицама Грачанице јер Косовска полиција није зауставила саобраћај на магистралном путу Приштина – Гњилане који пролази кроз ово место. Стојановић се извинио епископу рашко-призренском Теодосију, гостима и грађанима Грачанице због тога што је литија онемогућена.

„Нажалост заостао је човек на врло утицајној функцији, на врло важној позицији, који не поштује никога, који не поштује општину Грачаница, који не поштује одлуке и своје суграђане. Иако смо дуго времена инсистирали код многих који одлучују у полицији, шта је то што се дешава у полицијској станици у Грачаници, није било адекватног одговора,„- рекао је Стојановић и додао:

„Наше стрпљење долази крају и уколико се не уразуме, јер ми нисмо успели да и тог неразумног човека и друге неразумне уразумимо, да се понашају у складу са својим обавезама, да свој посао раде, да уколико сами не желе да га смене и помере са тог места да ћемо то ми урадити,„- рекао је он.

Стојановић је казао да ако нису легитимне одлуке, аргумент, ако није легитимно ништа од законских овлашћења онда ће разговарати можда и путем улице, јер очигледно, сматра Стојановић, да врло често полиција само разуме аргумент улице, протеста и аргумент директног народног изјашњавања о одређеној ситуацији.


Ђурић:Будућност Србије везана за судбину КиМ

ГРАЧАНИЦА– Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас у Грачаници да би Србија и српски народ без Косова и Метохије били држава и народ без сопствене прошлости, а самим тим и без будућности.
Ђурић је у порти манастира Грачаница изјавио новинарима да је будућност Србије тесно везана за судбину Косова и Метохије и да ће бити настављена борба, заједно са грађанима, за опстанак Срба у овим тешким временима.
Ђурић је оценио да је пред нама сигурно неколико тешких месеци у настојању да се одржи стабилност у односима са Приштином.
„Ако не можемо те односе да подигнемо на већи ниво, који би одговарао нашим интересима свакако у том периоду наставићемо да радимо и са Епархијом рашко-призренском СПЦ и са нашим политичким представницима у овдашњим институцијама да сачувамо минимум услова за опстанак нашег народа и да у свим областима, где је могуће, ситуацију поправимо”, рекао је он.
Ђурић је истакао да на КиМ нема простора ни за, како је рекао, милиметар неслоге међу Србима, али да има простора за мерење квалитета свачијег рада и за позивање на одговорност.
„Против сам било каквог гурања под тепих, а на данашњи празник можда је добра прилика да још једном позовемо све српске представике на заједнички рад”, истакао је Ђурић. (Танјуг)

Извор: Политка


Нема коментара:

Постави коментар