11111111111111

Претражи овај блог

среда, 15. јун 2016.

Прослављен Патрон Епархије врањске - Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски

Одлуком Епархијског Савета Православне епархије врањске од 12. марта 2016. године, Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски, од ове године прославља се и као Патрон Епархије врањске.

Прослава празника и Патрона Епархије врањске започела је празничним бденијем, које је 13. јуна 2016. године, у цркви Преподобног Јустина Ћелијског и Врањског, у Свеправавославном центру у Врању служио Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије уз саслужење свештенства и монаштва Епархије врањске.

Празничним литургијским сабрањем, у Саборном храму Свете Тројице у Врању началствовао је Његово Преосвештенство Епископ полошко-кумановски Г. Јоаким уз саслужење домаћина Епископа врањског Г. Пахомија, свештенства и монаштва Епархије врањске и полошко-кумановске, а у присуству великог броја верника. Прослави Патрона Епархије врањске присуствовао је и Умировљени Епископ милешевски Г. Филарет.

Пригодне беседе по завршетку Свете Литургије произнели су Епископи Пахомије и Јоаким. Славски колач и жито благосиљао је Епископ Филарет.

Празновање је настављено Литијом до Свеправославног центра Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски, у оквиру кога се налазе прва црква подигнута у част Преподобног Јустина и његова родна кућа. У Свеправославном центру, Епископи су благословили и осветили славске колаче и жита, које су у част Преподобног Јустина припремили чланови Јустинове омладине, овогодишњи кумови храмовне славе и други верници који Преподобног Јустина прослављају као свог заштитника.

У Свеправославном центру је приређен и културно-уметнички програм у коме су учествовале монахиње из манастира Светог Стефана и Светог Пантелејмона, ученици веронауке основних школа из Врања.

Поводом празника Епископи су уручили дарове награђеним ученицима на редовно одржаном епархијском такмичењу у школској 2015/2016. години, које се већ четврту годину у сарадњи са основним и средњим школама успешно реализује на нивоу целе Епархије врањске, односно Пчињског округа.

За дугогодишњи рад и труд у вршењу мисије Наше Свете Цркве и бројним хуманитарним активностима, члановима Јустинове омладине, Епископ Пахомије уручио је Архијерејску грамату.

Преподобни оче Јустине моли Бога за нас!

Извор: Врањска епархија








Нема коментара:

Постави коментар