11111111111111

Претражи овај блог

среда, 15. јун 2016.

Епископ Хризостом у Грачаници

Дана 11. јуна 2016. године, у суботу по Спасовдану и на дан успомене Преподобне мученице Теодоре Тирске, Његово Преосвештенство г.г. Хризостом, Епископ зворничко-тузлансски, посјетио је Грачаницу код Тузле и по први пут отслужио Свету Архијерејску Литиргију у тешко девастираном Храму Вазнесења Господњег у Грачаници.

Храм Вазнесења Господњег у Грачаници је током грађанског рата 1992-1995. године тешко оштећен и девастиран од одређених локалних муслиманских кругова, који су слиједили екстремни и искључиви ислам. Трагови девастације од екстремних муслимаских појединаца и група још су јасно видљиви на светим иконама, зидовима храма и огради црквене порте. Иако се храм налази у самом центру града, девастација овог храма настављена до дана данашњег.

Иначе, данас је прослављена и Крсна слава овог храма – Вазнесење Господње. По благослову Преосвећеног Владике г.г. Хризостома од ове године ће се Крсна слава овог храма славити у Суботу по Спасовдану. Са Преосвећеним Владиком саслуживали су протојереји-ставрофори Мирко Николић и Никола Пекић, те ђакон Богдан Стјепановић.

У бесједи Преосвећени Владика је истакао:

''... Спасовдан је празник нашег Спаситеља Господа Исуса Христа. Он је наш Спаситељ и Искупитељ на начин да нас је својим оваплоћењем привио уз себе и постао као сваки од нас, осим гријеха! Својим васкрсењем је ослободио палог човјека од окова Ада. Он покида окове и ослободи прародитеље Адама и Еву и све прије њега уснуле и изведе их у слободу вјечног живота. На празник, пак, Вазнесења којег славимо ових дана, Он нас, нашу људску природу, узнесе у Царство Небеско и постави Собом и у Себи с десне стране Бога и Оца.
Нека би дао Господ и Спаситељ наш Исус Христос да нас Други утјешитељ којег обећа прије свог вазнесења на небеса утврди и ојача као што је утврдио и ојачао Свете апостоле и првобитну Цркву своју. Ова ваша Црква грачаничка је Црква мученица, али не плашите се! Није вас Господ оставио сироте и саме. Не! Он је увијек и непрестано са Црквом својом и онда када она страда и онда када она слави. Важно је да увијек будемо Господњи, да будемо Његови...''

Извор: Епархија зворничко-тузланска




Нема коментара:

Постави коментар