11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 2. мај 2016.

Четири православне цркве гореле на Ускрс

Уништена српска Црква Светог Саве у Њујорку. – Страдале и македонска црква у Сиднеју и грчка црква у Мелбурну. – Ватра захватила и конак у манастиру руске цркве Валам


Њујорк, Сиднеј, Мелбурн, Москва – Брзином муњевитог пожара који је на Ускрс 1. маја уништио Црвку Светог Саве у центру Менхетна, на Западној 25. улици, између Пете авеније и Авеније Америка у Њујорку, вест да је страдао овај храм, једно од историјских знамења града, проширила се интернетом.

Хиљаде потресних фотографија и коментара, објављених на друштвеним мрежама, прате и многи видео снимци чији су аутори из различитих углова снимали потресне кадрове на којима се види како пламен куља из унутрашњости цркве, док се ватрогасци боре против ватре.
Драматичне сцене подстакле су медије да у извештајима и насловима проговоре у стилу „Свети пакао, стара црква изгорела”, ,,Разбуктали пакао прошао кроз цркву”…

Скоро сви амерички медији објавили су фотографије и снимке пожара, наглашавајући да су само неколико сати раније верници у том храму присуствовали ускршњој литургији. Доминира оцена да је изгорело старо „историјско здање” и да срећом није било људских жртава. Већина медија истиче да је чувар цркве Слободан Љубенко (69) утрчао унутра у покушају да заустави пламен, али је удахнуо велику количину дима због чега му је пружена медицинска помоћ.

,,Пламен прогутао историјску српску цркву”, навео је ,,Њујорк тајмс”, преносећи и изјаве неколико сведока. На крају прилога наведене су и речи 22-годишње Јоване Ђурђевић да је Црква Светог Саве животно важна за њујоршке Србе: ,,У основи, у тој цркви сам одрасла. Крштена сам у њој, била сам на сваком венчању мојих пријатеља. Ишла сам у недељну школу и српски научила у тој цркви”, рекла је Јована.

Њујоршка ватрогасна служба је саопштила да је прво обавештење о пожару добила нешто пре 19 часова по локалном, односно један сат после поноћи по средњоевропском времену, после чега је одмах прогласила „мобилизацију првог нивоа”. У гашењу ватре која се брзо ширила учествовало је 170 ватрогасаца, али је упркос уложеним великим напорима црква потпуно изгорела, пренеле су агенције.

Портпарол ватрогасне службе Френк Грибон навео је да ће бити истражени узроци пожара, али да велика штета коју је претрпела црква може да закомпликује те напоре, пренео је Танјуг.

„Штета је тако велика да не може да се нађе тачка где је пожар избио. Кров је био дрвен и више га нема”, рекао је Грибон.

Полиција је у првим изјавама искључила могућност терористичког акта, пренели су медији.

Ватреном похаром на Ускрс је потпуно уништена и црква канонски непризнате Македонске православне цркве у Сиднеју, када су повређена два верника и неколико ватрогасаца, пренео је Танјуг. Ватра је избила пре почетка ускршње литургије, у недељу око 10 сати ујутро по локалном времену.

И у аустралијском граду Мелбурну пожар је избио у грчкој православној цркви, али је на срећу брзо угашен. Реч је о најстаријој грчкој православној цркви у аустралијској држави Викторији, подигнутој 1901. године.

Стигла је вест и о пожару који је избио у недељу ујутро у комплексу манастира Валам, на острву у језеру Ладога, на северу Русије, док су православни верници прослављали Ускрс. У гашењу пожара који је захватио око 800 квадратних метара зграда из 19. века, које се налазе поред самог манастира, учествовали су и хеликоптери, пренеле су агенције.

Амбасада САД жали због пожара у цркви на Мехнетну

Америчка амбасада у Србији изразила је жаљење због пожара у којем је изгорела српска православна Црква Светог Саве на Менхетну. „Тужне вести нам долазе из Њујорка на овај велики и свети празник. И поред великог напора 170 њујоршких ватрогасаца српска православна црква у центру Менхетна у Њујорку изгорела је у пожару неколико сати након што је у њој око 700 верника прославило Ускрс”, објављено је на Фејсбук страници амбасаде САД у Београду. „Срећом жртава нема, али је нажалост 166 година старо здање уништено. Амбасада изражава дубоко жаљење поводом ове тужне вести”, додаје се у посту амбасаде, преноси Танјуг.

Мајсторовић: Најжалоснији догађај

Црква је потпуно изгорела, кров је потпуно уништен, остали су само зидови, изјавио је за РТС старешине Цркве Свети Сава на Менхетну Ђокан Мајсторовић, напомињући да је то нешто најжалосније што се могло догодити на Ускрс.

Мајсторовић је рекао да је пожар избио око 17 часова по локалном времену, односно у 23 сата по средњоевропском времену.

,,Из комшилука су прво приметили да се у цркви нешто догађа, позвали су ватрогасну службу”, описао је Мајсторовић а преноси Фонет. „Сви ми који живимо у близини цркве смо евакуисани и нисмо могли да приђемо ближе од 200 до 300 метара. Црква је потпуно изгорела, кров је потпуно уништен, остали су само зидови. Владика је био овде и он ће обавестити Патријаршију”, рекао је Мајсторовић, који је пренео и процену ватрогасне службе да је после пожара ,,структура зграде нестабилна”.
 

Нема коментара:

Постави коментар