петак, 11. март 2016.

Марић: Већина водостаја у стагнацији, прате се падавине


У протеклих 24 сата пало је око 30 литара кише по квадратном метру, али је већина водостаја у стагнацији, изјавио је Танјугу начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

Он је истакао да ће ситуација доста зависити од данашњих падавина. „Током целе ноћи рађен је мониторинг свих потенцијално кризних тачака после проглашења ванредне ситуације на територији Србије. По информацијама које имамо од РХМЗ-а, дошло је до незнатног раста водостаја Бјелице од једног метра, такође расте Чемерница, али за сада није забрињавајуће”, рекао је Марић.

Он је подвукао да је реч о најкритичнијим деловима где су сконцентрисане веће снаге које су јуче упућене из превентивних разлога.

„Прате се наравно и притоке у том крају. На свим осталим водостајима се углавном бележи стагнација”, истакао је Марић.

Према његовим речима, ситуација ће доста зависити од данашњих падавина, а нада се да ће на данашњој седници Републичког штаба бити више речи о прогнози за недељу и понедељак о чему је говорио и директор РХМЗ који је најавио нове падавине за тај период.

„И то ће сигурно определити наше функционисање у наредних неколико дана”, закључио је Марић.(Танјуг)МУП: Поплавама угрожено 633 објеката, евакуисана 171 особа

Ванредна ситуација због опасности од поплава је на снази у целој Србији, поплавама је угрожено 633 објеката, без струје је остало најмање 627 домаћинстава, док је без воде најмање 226 домаћинстава, саопштило је данас Министарство унуташњих послова.

Највише падавина током ноћи било је на територији Златибора, Копаоника, Краљева, Ваљева, Сјенице, Пожеге, Црног Врха и Врања, а због поплава из угрожени подручја на територији Србије до сада је евакуисана 171 особа.

Сви путни правци су проходни, осим деонице Чачак - Гуча, где се као алтернативни правац користи пут преко Граба, и пута у месту Угљареву, код Врњачке Бање због оштећења на прилазном делу код моста на реци Западна Морава.

На територији Краљева поплављено је око 360 домаћинстава и око 1500 хектара пољопривредних површина. Без воде је остало 146 домаћинстава у селу Сирча, док струју нема 22 домаћинства у Грдици, Адранима, Опланићима, Милочају и Сирчи. У прекиду је локални сеоски пут у селу Плана Баре - Краљево због појаве клизишта.

У Чачку је угрожено 150 објеката, али је отклоњен квар и снабдевање струјом је нормализовано. Река Бјелица у Гучи је у мањем порасту. У Ужицу је угрожено 15 стамбених објеката и поплављено око 2.500 хектара. Око 80 домаћинства је остало без воде, а у прекиду 15 локалних путних праваца.

Због поплава у Новом Пазару угрожено је око 90 објеката и срушена су три пешачка моста, а без струје је остало 200 домаћинстава на правцу Штитаре - Голија. Оштећено је 100 путних праваца на локалним путевима.

У Тутину је повећана угроженост породичних кућа од бујичних поплава. Без електричне енергије је преко 100 домаћинстава, док у Новој Вароши струју нема око 405 домаћинстава. Проблема са снабдевањем струјом има и у општини Пријепоље.

На територији Крушевца поплављено је око 180 хектара пољопривредног земљишта, а у општини Трстеник око 120 хектара и 10 објеката у насељима Угљарево, Богдању и Грабовцу. У Ћићевцу су због поплава угрожена 23 стамбена објекта и око 100 хектара пољопривредног земљишта, док је у општини Варварин поплављено око 700 хектара.

У општини Лучани, поплавама је угрожено 10 кућа, поплављено је око 30 хектара пољопривредно земљишта, оштећено шест мостова, а пешачки мост Платица није у функцији. Евидентирано је 10 нових клизишта на путевима првог и другог приоритета. Без струје је око 10 домаћинстава, а део индустријске зоне биће укључен када се стекну услови, наводи се у саопштењу.

У Горњем Милановцу поплављено је око 70 хектара пољопривредног земљишта, а у општини Ивањица око 10 хектара. На територији Јагодине, због раста водостаја Велике Мораве поплављено је пољопривредно земљиште у атарима села Рашевица, Трешњевица и Сињи Вир. (Бета)
 

Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар