11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 27. фебруар 2023.

Кроз Часни пост: Понедељак прве седмице поста

Кроз Часни пост: Понедељак прве седмице поста
Отпочнимо људи, непорочни пост који је на спасење душе. Служимо са страхом Господу: намажимо главу јелејем милостиње, умијмо лице водом чистоте; не празнословимо речима у молитви, већ као што научисмо… Оче наш, Који си на небесима, остави нам сагрешења наша, јер си Човекољубац.

Јутрење – Чисти понедељак

 Поуке Светих Отаца: Ево сад је дан спасења, ево сад је време благопријатно (2.Кор. 6,2). Сад је настало време када се примају молитве и мољења.

Царство Божије је сада блиско свакоме ко служи Богу и правди, зато што су настали дани часнога поста за онога ко заиста у чистоти пости.

Свети Јефрем Сирин

Молитва:

Господе, на почетку овог светог времена поста, стремећи да Те поново нађемо, помози нам, да молитве нашег срца, мисли нашег ума и речи уста наших буду Теби свагда угодне. Помози нам да пост одржимо, и укрепи нас да окончамо оно ка чему стремимо, у славу Имена Твога. Амин.

Читања из Светог Писма:

Исаија (Иса.) 1:1-20,

Књига Постања (1.Мојс) 1:1-13,

Приче Соломунове (Прич.) 1:1-20.

Богомислена размишљања: Умијте се, очистите се, уклоните злоћу дела својих испред очију мојих, престаните зло чинити. Учите се добро чинити, тражите правду, исправљајте потлаченога, дајите правицу сироти, браните удовицу.
 
(Иса. 1:16-17)

Преузето из књиге „Кроз Часни пост – Мисли за сваки дан“, Манастир Подмаине, 2007.

Извор: Радио Светигора 
 
#праванедељапоста, #понедељакпрванедељапоста, #prvanedeljaposta, #ponedeljakprvanedeljaposta,
#понедељакпрвенедељепоста, #ponedeljakprvenedeljeposta,  

Нема коментара:

Постави коментар