11111111111111

Претражи овај блог

субота, 23. март 2024.

Кроз Часни пост: Субота прве седмице поста

Кроз Часни пост: Субота прве седмице поста
ТЕОДОРОВА СУБОТА

Напредовавши из безбожја у праву веру, и просветљени светлом знања, запљескајмо рукама и запевајмо гласно, приносећи похвале и благодарност Богу; и достојним поштовањем поклонимо се светим
иконама Христа, Пречисте Дјеве и Светитеља, било да су осликане на зиду, дрвету или светим сасудима, одбацивши безбожно учење јеретика. Јер као што Свети Василије рече, поштовање које се указује икони се преноси на лик који је на њој изображен. Молитвама Твоје Пречисте Мајке, и свих светих, молимо Те, Христе Боже наш, подари нам велику милост.

Субота,

Вечерња уочи недеље Православља

Поуке Светих Отаца: Преломи хлеб свој и подај ништима. Не дајеш своје. Бог је зато теби дао сувише да би и ти давао другима. Теби је довољан насушни хлеб, како си се и научио од молитве; зато не сабирај себи сламу за огањ и мучење.
 
Свети Јефрем Сирин

Молитва:

Боже, Својом великом милошћу и љубављу погледај на нас, људе твоје, да се благодат Твоја увек учи, води и сачува наше тело и душу, Сином Твојим и Господом нашим, Исусом Христом. Амин.

Читања из Светог Писма:

Јевр. 1:1-12,

Мар. 2:23-3:5.

Богомислена размишљања: И (Господ) говораше им: Субота постаде човјека ради, а не човјек суботе ради. Зато је Син Човјечији господар суботе.

(Мк. 2:27-28)

Преузето из књиге „Кроз Часни пост – Мисли за сваки дан“, Манастир Подмаине, 2007.
 
 
„Дођи и види“ пратите нас нашем Телеграм каналу: https://t.me/dodjiividi   
 
#праванедељапоста, #суботапрванедељапоста, #prvanedeljaposta, #subotaprvanedeljaposta,
#суботапрвенедељепоста, #subotaprvenedeljeposta,  #teodortiron, #теодортирон,

 

Нема коментара:

Постави коментар