11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 6. април 2014.

Дан сећања: У бомбардовању 6. априла 1941. страдало 2.274 Београђана

У Београду ће данас, на Дан сећања на почетак Другог светског рата у Југославији, бити организован низ комеморативних свечаности посвећених одавању почасти невино страдалим грађанима и припадницима оружаних снага Краљевине Југославије, који су се супротставили далеко надмоћнијем непријатељу.


Комеморативни скупови, које организује Министарство рада, биће одржани поводом обележавања 73. годишњице почетка Другог светског рата и бомбардовања градова у Србији, а у сарадњи са Министарством одбране, Градом Београдом и Народном библиотеком Србије.

Централна комеморативна свечаност биће одржана у подне, код споменика страдалим пилотима у Априлском рату који се налази на Земунском кеју.

Комеморативну свечаност ће уз пуне државне и војне почасти предводити начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић који ће у име Владе Србије, положити ловоров венац крај Споменика страдалим пилотима.
 
Венце ће положити и представници Града Београда и невладиних организација.

Председник Привремене управе Београда Синиша Мали изјавио је данас да је 6. априла 1941. године током немачког бомбардовања живот изгубило 2.274 особе, од око 370 хиљада колико је тада било становника у главном граду.

- У том тренутку Београд је имао око 370.000 становника, од којих је по
званичним подацима, 2.274 живота изгубљено, а неки незванични подаци говоре да је око 4.000 Београдјана тог дана изгубило животе. Овај тренутак даје нам обавезу да чувамо успомену на све те жртве, а надамо се да се тако нешто никада више у историји града Београда неће десити - казао је Мали приликом полагања венца у Алеји жртава бомбардовања на Новом гробљу.

Он је рекао да је данашњи дан прилика да се сетимо свих оних који су недужно страдали и подсетио да су тада срушене многе зграде, међу којима и Народна библиотека Србије, са више од 300.000 књига.

Венце су на Новом гробљу, осим Привременог већа и Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, положили и представници Удружења за очување традиционалних вредности Београда "6. април" и Удружење цивилних инвалида рата.

Положени венци у Карађорђевом парку
 
Полагањем венаца на спомен обележје у Карађорђевом парку представници Привременог органа Београда и Удружења грађана “Шести април” одали су почаст страдалима у нацистичком бомбардовању Београда 1941.године.

У име Града венац је положио секретар Привременог органа Горан Весић који је уједно и најавио изградњу јединственог споменика у част свим Београђанима који су страдали у нацистичком и савезничком бомбардовању 1941. и 1944.године.

Према његовим речима, данас се обележава страдање више хиљада Београђана који су погинули само зато што су се усудили да се супротставе нацистима и покажу став на тадашња дешавања у свету.

- Бомбардовање 6. априла 1941. и 1944. увек треба да нас подсећа на невине жртве које су погинуле у граду који је био проглашен отвореним и који се није бранио, а који је кажњен само зато што се нисмо уклапали у њихову поделу света - рекао је Весић.

Он је додао да су представници Привременог органа разговарали са Удружењем грађана “Шести април” о изградњи јединственог споменика којим ће бити одата почаст страдалима у нацистичком и савезничком бомбардовању.

- Као одговорни људи морамо да се сећамо своје историје и невино погинулих како у будућности не бисмо понављали грешке из прошлости - закључио је он.

Положени венци на Споменик страдалим пилотима на Земунском кеју

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић данас је, у име Владе Србије, положио ловоров венац крај Споменика страдалим пилотима на Земунском кеју. Венце су положили и представници борачких организација и првременог органа града Београда.

Члан привременог органа Никола Никодијевић рекао је том приликом да је Србија била на победничкој страни у Другом светском рату и да данас што чешће треба да истиче своју антифашистичку прошлост.

Градска власт ће, према његовим речима, инсистирати на томе да се у блиској будућности подигне спомен-обележје жртвама Другог светског рата и меморијални комплекс људима страдалим у логорима и на стратиштима.

- Наша је обавеза према будућим генерацијама да се сећамо ужаса и страхота Другог светског рата како нам се такве ствари више никада не би поновиле - навео је Никодијевић.


Извор: 24сата
 

Нема коментара:

Постави коментар