11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 6. април 2014.

Доњецк: Полиција одбила да се "меша", Турчинов отказао посету Литванији, Проруски активисти заузели јавну управу и у Харкову

Проруски демонстранти данас у Доњецку заузели зграду регионалне владе, а полиција се припрема да употреби водене топове. У Луганску заузета зграда СБУ


Проруски демонстранти данас у Доњецку заузели зграду регионалне владе, а полиција се припрема да употреби водене топове, пренео је Итар тас. На централном градском Лењиновом тргу окупило се око 2.000 људи, који су носили заставе Русије и локалних проруских организација. Про руски демонстранти заузели су и зграду Службе безбедности у Луганску после сукоба са полицијом.

 

20:5 - УЛТИМАТУМ ВЛАСТИМА У ДОЊЕЦКУ

Окупљени грађани упутили су ултиматум властима у Доњецку у којем траже спровођење референдума о припајању Русији. Уколико до поноћи не добију одговор у понедељак ће распустити Савет и изабрати своје представнике.

 

20:2 - ХАРКОВ: ДЕМОНСТРАЦИЈЕ ПОДРШКЕ ДОЊЕЦКУ


Више од две хиљаде људи окупило се у центру Харкова на митингу подршке грађанима који протествују у Доњецку и Луганску.

 

19:55 - ДОЊЕЦК: ПОЛИЦИЈА ОДБИЛА ДА СЕ СУКОБИ СА ДЕМОНСТРАНТИМА


Доњецка полиција одбила је да се умеша у ситуацију у којој су демонстранти заузели зграду обласне администрације како не би дошло до још већих нереда. То је потврдио руководилац прес службе полиције Доњецке области Игор Демин.

 

19:10 - ТУРЧИНОВ ОТКАЗАО ПОСЕТУ ЛИТВАНИЈИ ЗБОГ ПРОТЕСТА НА ИСТОКУ ЗЕМЉЕ


Вршилац дужности председникаУкрајине, председик Врховне Раде, Александр Турчинов отказао је због дешавања у Доњецку и Лугановску посету Литванији где је требало да учествује у раду конференције шефова парламената држава ЕУ. 

Он је заказао хитан састанак министарства силе и преузео је под своју контролу управљање ситуацијом у Доњецку и Луганску.

 

19:07 - ОДЕСА: ВИШЕ ХИЉАДА НА ПРОТЕСТИМА ПРОТИВ РЕПРЕСИЈЕ КИЈЕВА


На митингу у центру Одесе окупило се више хиљада грађана који су протествовали против политичке репресије нових власти у Кијеву.  Демонстранти захтевају референдум о државном статусу руског језика, децентрализацију и федерализацију власти у Украјини.

 

18:15 - ЛУГАНСК: СБУ ПУСТИЛА УХАПШЕНЕ


Служба безбедности Украјине пустила је на захтев демонстранта који су заузели зграду ове службе ухапшене проруске активисте.

 

18:09 - ЧУРКИН: НАПЕТОСТ НЕЋЕ ДУГО ТРАЈАТИ, НЕМА ХЛАДНОГ РАТА


Стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин изјавио је данас да се заиста може говорити о захлађењу односа са Западом, али да та напетост због ситуације око Крима "у историјској перспективи неће бити дуга", да "хладног рата нема", као и да "огромна већина земаља" или правно или фактички признаје ступање Крима у састав Русије.

"Хладног рата наравно нема. Међутим, заиста се, вероватно, може говорити о неком захлађењу у нашим односима са Западом", рекао је Чуркин у изјави руском каналу НТВ, претпостављајући да то захлађење "неће бити историјски дуго".

 

18:04 - ХАРКОВ: ДЕМОНСТРАЦИЈЕ ЗА ФЕДЕРАЛИЗАЦИЈУ УКРАЈИНЕ


У Харкову је било више од хиљаду проруски настројених учесника митинга, који су певали руску химну и скандирали "Русија", "Референдум", "Устани Харкове", наводи Укринформ.
Раније је јављено да су у Харкову одржане две акције подршке федерализацији Украјине, у организацији покрета Украјински источни блок и Југо-Исток, чији су се учесници потом објединили.

Активисти су носили заставе Русије, Украјине и комунистичке партије Украјине, а скандирали пароле "Беркут је заштитио Украјину од фашизма", "Пробуди се народе Украјине" и "За савез братских народа".

 

17:58 - У ЛУГАНСКУ ЗАУЗЕТА ЗГРАДА СБУ, ДВОЈЕ ПОВРЕЂЕНИХ


Према првим информацијама, најмање двоје људи је повређено у сукобу учесника митинга за федерализацију Украјине и полиције приликом заузимања зграде регионалне управе Службе безбедности Украјине (СБУ) у источном граду Луганску, над чијим је улазом истакнута руска тробојка, јавиле су агенције.

Украјинска агенција Укринформ преноси да је на носилима из зграде СБУ изнесен један полицајац, а да је једној учесници "сепаратистичког митинга" разбијена глава.
Агенција наводи да су на месту сукоба употребљаване петарде и димне бомбе.

 

17:22 - ДОЊЕЦК: ДЕМОНСТРАНТИ ЗАУЗЕЛИ ЗГРАДУ ВЛАДЕ


Проруски демонстранти данас у Доњецку заузели зграду регионалне владе, а полиција се припрема да употреби водене топове, пренео је Итар тас. На централном градском Лењиновом тргу окупило се око 2.000 људи, који су носили заставе Русије и локалних проруских организација. Повод за окупљање било је пружање подршке припадницима полицијске јединице Беркут, који су ухапшени под оптужбом да су криви за масакр за време демонстрација у Кијеву.


Извор: Блиц
-----------------------------------------------------

Проруски активисти заузели јавну управу и у Харкову

ДОЊЕЦК, ХАРКОВ - Проруски демонстранти преузели су данас контролу над зградом регионалне управе у Харкову, на истоку Украјине, на којој су истакли руску заставу.

Више од 2.000 демонстраната који су носили руске заставе окупили су се испред зграде јавне управе, у коју је више десетина њих упало, пошто се полиција повукла пред њиховим налетом.

Демонстранти су затим са те зграде скинули украјинску заставу и истакли руску. Полиција се и даље налази на око 50 метара од те зграде, преносе агенције.

Проруски протести су одржани у још неким градовима на истоку Украјине.

Проруски демонстранти упали су данас у просторије локалне управе у граду Доњецку, на истоку Украјине.


Више од 2.000 демонстраната упутило се на крају протеста ка просторијама које је чувала полиција. Од тога је 50 успело да се пробије у зграду, јавила је агенција Франс прес.

Демонстранти су са зграде локалне власти скинули заставу Украјине, а истакли заставу Русије.


Извор: РТВ

 

Нема коментара:

Постави коментар