11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 13. фебруар 2014.

И рачуне за воду нам пишу напамет

Све губитке због дотрајалих инсталација и илегалних прикључака водоводи у Србији наплаћују редовним платишама којима стижу све већи износи за воду.

Тврдње да заправо нико не зна да ли износи на нашим рачунима за коришћену воду одговарају стварној потрошњи ових дана појачано износе удружења за заштиту потрошача, али и породице којима за утрошену воду стижу месечни рачуни од неколико хиљада динара.

- Живим са супругом и малим дететом у двособном стану у Панчеву, а воду плаћам око 3.000 динара, колико други људи не плаћају ни струју. И да ствар буде гора, сваког месеца рачун ми је за око 300 динара већи. Жалили смо се водоводу неколико пута, али безуспешно. Па, 30 кубика воде не троши ни сељак који наводњава њиву, а не обично домаћинство - каже Александар М. из Панчева.

Националној организацији за заштиту потрошача сваког дана се јављају грађани који имају сличан проблем, а Горан Паповић, председник овог удружења, објашњава за “Блиц“ како је самовољу водовода осетио и на својој кожи.

- У локалу нашег удружења водомер је украден пре две године, а нови нисмо добили, али нам свеједно редовно стижу рачуни на којима уредно пише када је водомер очитан и име онога ко га је очитао. Све могуће губитке и трошкове водоводи сваљују на терет потрошача, па по рачунима испада да сваки други грађанин Србије има базен у кући. Али то није једини проблем. У структури рачуна за воду налази се и канализација, коју плаћају и они који је немају. Све је то један невиђени јавашлук - каже Паповић.

Иако у водоводима широм Србије кажу да редовно очитавају водомере и да се наплаћује тачно онолико колико је потрошено, градоначелник Ниша указао је крајем године на велики број водомера који нису очитавани 10 година, истакавши да се разлози за то крећу од “реалних до фантастичних“.

- Често се суочавамо са проблемом да наш радник не може да очита воду, јер су капије закључане, на шахти је паркиран аутомобил и слично. Иако се просечан рачун за воду креће од 500 до 800 динара, има и оних домаћинстава која месечно плаћају и до 1.500 динара, то се дешава или зато што заливају баште или негде цури водомер - каже Дејан Андрејевић, директор ЈКП „Наисус“ из Ниша.

Највеће губитке водоводи у Србији бележе због нелегалних прикључака, којих је у Нишу регистровано 408, у Новом Саду око 9.000, а у Београду се годишње легализује њих 2.700.

У Београду се бројила очитавају четири пута годишње, док се осталих месеци рачуни плаћају по просеку из претходних месеци. Слично је и у остатку Србије.

Мерење повремено
У Београду на очитавању 170.000 водомера ради 77 људи, односно 2.200 водомера по раднику



Извор: Блиц

Нема коментара:

Постави коментар