11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 2. децембар 2013.

Избори на КиМ: Пантић на челу Митровице

У другом кругу локалних избора на Косову и Метохији, листа „Српска“ победила у шест од седам општина. Кандидат „Српске“ понудио коалицију ривалу из ГИ СДП. Ивановић: Готово тек кад ЦИК објави званичне резултате. Гласање протекло без већих инцидената

ПОБЕДА Крстимира Пантића и још пет од шест кандидата „Српске“ јужно од Ибра обележила је други круг локалних избора на Косову и Метохији, који су протекли без већих инцидената. Резултати овог гласања умногоме ће одредити и политичку снагу Заједнице српских општина.

Најжешћи политички „дерби“ био је баш у највећем граду на северу и у самом административном центру ЗСО где су снаге одмерили Крстимир Пантић, кандидат „Српске“, и Оливер Ивановић испред Грађанске иницијативе СДП. Два сата после затварања бирачких места Пантић је прогласио победу. Иначе, ова листа је према првим резултатима, убедљиво тријумфовала и у другим општинама.

- Победу посвећујем Влади Републике Србије и овим дивним људима који су неколико месеци уз мене водили тешку борбу, не само да убедим грађане да је оно што радим исправно већ и да прескочимо све препреке које су нам биле на путу - рекао је Пантић новинарима у седишту изборног штаба „Српске“.

Он је нагласио да „ово није обична победа на локалним изборима већ је то победа која Влади Републике Србије оставља могућност да настави борбу за очување Косова и Метохије у саставу Републике Србије“.

- Имамо девет градоначелника, од десет колико их је у ЗСО, које подржава Влада Србије и који ће доследно спроводити њену политику. У свом раду ће стално понављати да не признају Косово као независну државу, да нису држављани тзв. Републике Косово, већ да су грађани Србије - додао је он.


Пантић се захвалио свима који су гласали за њега и ГИ „Српска“, као и онима који су били против избора, а нису прибегавали насиљу и претњама.

- Користим прилику да их позовем да од сутра поново будемо јединствени, да наставимо заједничку борбу јер и они, без обзира на то што су бојкотовали изборе, имају исти циљ као и ми који смо били уз ВРС, а то је да сачувамо Косово и Метохију, наше породице, присуство државе Србије на овом подучју - рекао је он и додао да после ових избора Косово никада неће постати чланица УН нити ће моћи да рачуна на даљу независност.

Нови градоначелник Косовске Митровице честитао је и свом противкандидату Оливеру Ивановићу који је, како је рекао, имао бољи резултат него у првом кругу.

- Желим му сву срећу у даљем раду, а ми ћемо га позвати на разговор око формирања скупштинске већине - поручио је Пантић.

************************************************************************************************************************
Прочитајте: Како је текао други круг локалних избора на Косову и Метохији
************************************************************************************************************************

Кандидат за градоначелника Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић је након
објављиваља прелиминарних резултата истакао да не „признаје пораз“ све док ЦИК званично не објави резултате избора.

- ЦИК ће поново пребројавати гласове, што значи да овај резултат може бити промењен, а ту је и 500 условних гласова који ће бити пребројани наредних дана и који могу битно да утичу на коначан резултат. Признаћу пораз оног тренутка када ЦИК објави коначне резултате - рекао је Ивановић.

Он је додао да на основу прелиминарних резултата његов противкандидат води за 274 гласа.

- Очекивао сам победу, са неких 100 гласова више, али против себе сам имао читаву Владу Србије, читав државни апарат, па сматрам да је и ово што смо до сад постигли апсолутна победа за нас, морална победа у сваком случају - рекао је Ивановић.

Имајући у виду да ГИ „Српска“ и СДП имају исти број изабраних одборника за Скупштину, Ивановић је нагласио да ће уколико Крстимир Пантић буде мериторан да одлучује, прихватити његов позив да заједнички формирају Скупштину општине Косовска Митровица.

Одзив је био нешто мањи него за време поновљеног првог круга избора у том граду и достигао је 17,2 процента или 4.737 гласача.

Током изборног дана, нису се у Косовској Митровици поновиле немиле и насилне сцене, а гласање је прошло мирно и уз појачане мере безбедности. Недалеко од свих бирачких места налазиле су се јаке полицијске снаге.

Нешто после 18 часова, Митровицу су надлетали хеликоптери, а централне гласачке пунктове су „опасали“ и специјалци наоружани дугим цевима и опремом за разбијање демонстрација. На срећу, потребе за интервенцијом није било. Биралишта су затворена у 19 часова, како је и планирано.

Иначе, у свих седам општина са српском већином, где се одржавао други круг, један од двојице кандидата за градоначелнике био је из ГИ „Српска“.

У Грачаници је гласало 48,68 грађана, а бирали су између Бранимира Стојановића из „Српске“ и Бојана Стојановића (СКС).

Одзив у Новом Брду био је 57,1, а противкандидат Светиславу Ивковићу из „Српске“ био је Албанац Бајруш Имери из ЛДК. У Ранилугу се водила битка између Градимира Микића из „Српске“ и Мирослава Аритоновића из Српске народне партије Косова.

У Партешу су се надметали Драган Николић из ГИ „Српска“ и Ненад Цветковић из СЛС, а у Штрпцу је Ивану Реџићу из „Српске“ ривал био Братислав Николић из СЛС.

Избори су се, због неправилности, поновили и у општини Звечан на три бирачка места. Тамо је до 16 часова изашло 729 од 2.650 уписаних бирача.

- Веома је важно да постигнемо што бољи резултат јер је у општину већ ушло пет албанских одборника, који би могли да опструирају рад - изјавио је Вучина Јанковић, кандидат за градоначелника Звечана испред „Српске“.

Шеф Мисије ОЕБС на Косову Жан-Клод Шлумбергер изјавио је синоћ да је ОЕБС добро обавио свој задатак помажући у организацији избора на северу Косова, који су отворили пут ка даљим демократским процесима на Косову.

Други изборни круг одржан је у 594 гласачка центра, односно на 816 гласачких места, а на територији целог Косова и Метохије бирало се укупно 25 градоначелника. Одзив на нивоу покрајине био је 41,5 одсто.

ИНЦИДЕНТИ
ПОРТПАРОЛ Грађанске иницијативе „Српска“ Милица Стојановић изјавила је да су током гласања у Грачаници приведена двојица њихових активиста - Златко Лазић и Бобан Стојановић.

ПРЕДСЕДНИК привременог органа града Приштине Љубинко Караџић приведен је у просторије Косовске полиције у Грачаници, неколико сати после отварања биралишта, а пуштен је током поподнева.

У ШТРПЦУ је приведен посматрач избора испред „Српске“ Јован Мирковић, који је пуштен након краћег саслушавања у полицијској станици.

ПОЛИТИЧКИ аналитичар и дописник агенције Тањуг Фатмир Шехоли изјавио је да су око 17.45 непознати починиоци запалили његов аутомобил у Грачаници.


ЛАЖНЕ ЛИЧНЕ КАРТЕ

НА неправилности током гласања у Косовској Митровици указивала су оба противкандидата.
Пантић је навео да је син Оливера Ивановића покушао да гласа у школи „Свети Сава“ са туђом личном картом:

- То доказује да је Ивановић свестан пораза.

Кандидат ГИ СДП тврди да су грађани суседних општина покушали да гласају:
- Чак је и више људи из Чачка и Краљева дошло на гласање у Техничку школу. У томе, међутим, нису успели - казао је Ивановић.


Извор: Вечерње новости

Нема коментара:

Постави коментар