11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 24. новембар 2013.

Министарка на руском отворила градњу Јужног тока

Влада Србије, Србијагас и Гаспром потписали су данас у Београду три уговора који омогућавају финансирање и изградњу деонице гасовода Јужни ток у Србији. 

Председник Србије Томислав Николић оценио је да почетак изградње гасовода Јужни ток осим енергетске сигурности и запошљавања људи, омогућава Србији да пошаље јасну поруку да је земља у коју вреди инвестирати и да има раднике који могу да изнесу капиталне пројекте.
 
На свечаности поводом почетка изградње деонице гасовода за руски гас "Јужни ток" кроз Србију, Николић је рекао да ће из Србије бити директно ангажовано око 2.500 радника, а индиректно око 100.000, а да ће захваљујући Јужном току дугорочно бити решено снабдевање гасом за око 35 милиона домаћинстава широм Европе.  
Министарка енергетике Зорана Михајловић рекла је да је Јужни ток "крвоток" који обезбеђује живот и рад индустрије и омогућава отварање нових радних места.
На свечаности поводом почетка изградње деонице Јужног тока кроз Србију Михајловићева је оценила да ће све државе које се налазе на траси тог гасовода имати могућност да као "велика породица" равномерно користе ресурсе који ће бити на располагању.
 
Цитирајући на руском језику прву реченицу из романа "Ана Карењина", руског писца Лава Николајевича Толстоја да "Све срећне породице личе једна на другу, а да је свака несрећна на свој начин" и додала да Србија жели да буде део велике срећне породице која се сада ствара.
 
Директор Србијагаса Душан Бајатовић оценио је да гасовод Јужни ток није само пројекат који повезује Србију и Русију, већ да ће од њега корист имати и многе друге европске земље које су већ укључене у његову градњу или то тек планирају.
Бајатовић је захвалио председнику Србије Томиславу Никлоићу, премијеру Србије Ивици Дачићу и првом потпредседнику Владе Србије Александру Вучићу што су се побринули да буде политичке воље за спровођење тог пројекта.
 
У Палати Србија, на церемонији почетка изградње Јужног тока кроз Србију, уговор о финансирају потписали су директор Јавног предузећа Србијагас Душан Бајатовић и председник Управног одбора Гаспрома Алексеј Милер. Уговор о транспотру потписали су Бајатовић, Милер и заменик директора Сектора за пројекте Гаспрома Алесандар Сиромјатин. Уговор о проглашењу деонице Јужни ток за пројекат од националног значаја потписали су министарка енергетике Србије Зорана Михајловић, Сиромјатин и Бајатовић.
 
У градњу деонице гасовода Јужни ток у Србији биће уложено 1,9 милијарди евра.
Деоница Јужног тока кроз Србију биће дуга 421 километар, а предвиђена је и градња два крака - за Хрватску дугог 52 километра и за Републику Српску дугог 105 километара. Ради се и пројекат јужног крака према Македонији.
 
Градња Јужног тока у Србији требало би да буду завршена за две године. Капацитет тог гасовода у Србији биће 40,5 милијарди кубних метара годишње.
 
Изградњу Јужног тока кроз Србију реализоваће заједничко предузеће са седиштем у Швајцарској - Саут стрим Србија, у коме Србијагас има 49, а Гаспром 51 одсто власништва.


Извор: Vesti online

Нема коментара:

Постави коментар