11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 24. новембар 2013.

Патријарх освештао конак и орденовао Вулина

Патријарх српски Иринеј поручио је данас, после освештања новоизграђеног Призренског конака у Дечанима, да ће ова велелепна зграда служити не само монасима, већ свима којима долазе у Дечане.

 Конак је изграђен уз помоћ донатора и Владе Србије, а пре његовог освештања патријарх Ириниј је у манастиру Високи Дечани, у присуству неколико стотина верника, служио Свету архијерејску литургију поводом ктиторске славе овог манастира - Светог краља Стефана Дечанског.
 
Обраћајући се верницима, патријарх Иринеј је поручио да је посебно чудо то што се у овим тешким временима подиже велелепна зграда, која ће служити свима који желе да виде лепоту Дечана и упознају се значајем овог манастира не само за српску културу и историју, него и за културу Европе уопште. Патријарх Иринеј је изразио наду да ће уз Божју помоћ у Дечанима бити све више верног народа.
 
Због непрестане помоћи коју држава Србија пружа свештенству и Српској православној цркви (СПЦ) у очувању манастира и цркава по Космету, патријарх Иринеј је одликовао Канцеларију за Косово и Метохију Орденом Светог Саве првог реда, највећим одликовањем СПЦ. Орден је примио министар без портфеља и директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин, који је рекао да ће Србија наставити да помаже свој народ и своју Цркву на Косову и Метохији.
 
"Изградња Призренског конака најбољи је показатељ да су држава Србија и СПЦ на истом путу и да ту никада неће бити никакве разлике", рекао је Вулин, који је захвалио на признању.
 
Орденом Светог Саве одликовани су шеф Канцеларије ЕУ у Приштини Самуел Жбогар и Влада Норвешке, која је уложила већи део средства за изградњу Призренског конака. Патријарх Иринеј је орденом Светог Саве другог реда одликовао бившег амбасадора Норвешке у Приштини Јохана Квалеа.
 
Осим Вулића, литургији и прослави криторске славе у манастиру Високи Дечани присуствовали су министри одбране и спољних послова Србије Небојша Родић и Иван Мркић.
 
Долазак верника обезбеђивала је Косовска полицијска служба, док манастир Високи Дечани обезбеђују италијански војници у саставу КФОР-а.


Извор: Vesti online

Нема коментара:

Постави коментар