11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 19. новембар 2013.

Хрватска чека невреме из Италије

Рим, Загреб -- Из Сардиније из сата у сат стижу информације о страдалима у великом невремену које је задесило тај део Италије. И у Хрватској очекују невреме сличних размера.

Према најновијим информацијама које преносе медији у Италији, у области Сардније страдало је најмање 17 особа. Сви они страдали су услед снажне олује која је погодила то подручје у понедељак. Међутим, страхује се да то неће бити коначан број страдалих и повређених, јер се најјачи удар овог циклона очекује током данас, пише хрватски портал Индекс.

Због размера незапамћеног невремена италијанска влада прогласила је данас ванредно стање за област Сардиније и у то подручје шаље 20 милиона евра помоћи.

Индекс подсећа да је обилна и вишесатна киша падала у понедељак у средњим, источним и југоисточним деловима италијанског острва Сардиније.

Током дана и ноћи је пало екстремно много кише. Тако је, како преноси Индекс, чак 250 литара кише по квадратном метру је пало на месту метеоролошке станице Хидрографског института у месту Бау Мандара. Слично је и у другим местима, где је измерено и више од 150 литара падавина за само 12 сати.

Већ издата упозорења


 Најкритичније је у граду Урасу, где се излила река. У историји мерења падавина у том месту никада до сада није пало толико кише.

Међутим, због циклона који је задесио Сардинију брину и у суседној Хрватској. Тамошњи метеоролози кажу да је италијански циклон већ почео да утиче на време у Хрватској и додају да ће слично невреме стићи у ту земљу већ данас или у среду. Како јавља Индеx.хр, већ је издато наранџасто упозорење због могућности обилне кише и олујног ветра у сплитском и дубровачком регион, док је жуто упозорење, због олујног ветра, издато за цело подручје јадранске обале, од Истре до Дубровника.

"Време је опасно. Неуобичајене временске прилике су прогнозиране. Штета и људске жртве су могуће. Будите опрезни и редовно се информишите о очекиваним метеоролошким условима. Будите свесни ризика који је неизбежан. Следите упутства дана од стране ваших државна тела", стоји у објашњењу наранчастог упозорења на страницама Метеоаларма.

На сплитском подручју олујни ветар "југо" већ је почео да ствара проблеме у катамаранском превозу, па су поједине линије отказане. Очекује се да ће највише кише пасти на Јадрану, а на мору у области Далмације могући су оркански удари "југа", јачи од 120км/х.

Такође, Државни хидрометеоролошки савез најавио је и да ће већ следећег викенда у Хрватску стићи зима, тако да се у понедељак у Загребу очекује први овогодишњи снег.

У горским крајевима снег се може очекивати и који дан раније, у суботу, док ће у већем делу континенталне Хрватске почети да пада највероватније у недељу.



Извор: Б92

Нема коментара:

Постави коментар