11111111111111

Претражи овај блог

среда, 11. септембар 2013.

Обама: Шанса дипломатији, ако то не успе могућ напад

Амерички председник Барак Обама изјавио је синоћ, током обраћања нацији из Беле куће, да ће дати последњу шансу дипломатији да би се избегао војни удар на Сирију, али је истовремено снажно бранио идеју да Сједињене Америчке Државе морају да одговоре на употребу хемијског оружја, ако дипломатија не буде дала резултате.


У говору који су директно преносиле све телевизијске куће, Обама је опрезно поздравио руски предлог да влада сиријског председника Башара ал-Асада преда целокупне залихе хемијског оружја, дајући до знања да ће одустати од напада ако се то буде и догодило.
 

Он је, ипак истакао, да нема гаранција да ће дипломатија сигурно донети резултате и позвао америчку нацију да буде спремна да до удара можда ипак дође.

"Ако не будемо реаговали, Асадов режим неће видети ниједан разлог да поново не употреби хемијско оружје. Циљ напада би био одвраћање Асада од коришћења хемијског оружја и ставља до знања да свет то неће толерисати", казао је Обама.

Међутим, Обама је закључио да он "дубоко жели да се додје до мирољубивог решења", па ће САД заједно са својим медјународним партнерима преговарати са Русијом око резолуције Уједињених нација.

Он је потврдио да је јуче поподне посетио Конгрес и да је затражио од конгресмена и сенатора из обе партије да се одложи гласање о његовој резолуцији којом је тражио подршку за ваздушне ударе у Сирији.

Одговарајући на критике према којима америчка јавност не жели улазак земље у сиријски сукоб, Обама је чврсто нагласио да неће бити употребљене копене трупе САД.

"Нећемо водити дуготрајну ваздушну кампању као на Косову или у Либији, као што то неће бити ни војна акција без краја као у Ираку и Авганистану. Ово би била циљана акција да се обезбеди јасан циљ, а то је одвраћање режима од коришћења хемијског оружја и смањење њихових капацитета", додао је амерички председник.

Обама је истакао да САД "не могу бити светски полицајац", али исто тако и не могу да дозволе да се "деца убијају гасом".
 
"Верујем да треба да реагујемо и зато је Америка другачија и посебна", оценио је он.
 
СиБиЕс телевизија је јавила да је Обама у последња два дана променио садржај говора, који је првобитно припремио и да је разлог за то руска понуда да Сирија стави под контролу и уништи своје залихе хемијског оружја.

Агенција Асошиејтед Прес је синоћ, као и неколико дана раније, поновила да Обама и даље није изнео доказе које САД имају против Асада.
 
"Знамо да је Асадов режим одговоран.. То су чињенице које не могу да се негирају", пренела је АП Обамине речи, уз став да слике са друштвених мрежа и видео снимци показују да жртве постоје, али не и ко је извео напад.
 
"Администрација није приказала сателитске снимке на којима се каже да се види да су са владиних позиција испаљене ракете и артиљеријска ватра на побуњеницка упоришта ван Дамаска, као што нису достављени ни транскрипти разговора сиријских званичника на којима наводно упозоравају трупе да припреме гас маске и како да се понашају са истражитељима УН после напада", наводи америчка агенција.
 
АП каже и да је Бела кућа одбила да изадје са објашњењем одакле број од 1.429 настрадалих, укључујући и 400 деце, што је према агенцији више него што су саопштиле невладине организације, укључујући и Сиријску опсерваторију за људска права, која помиње 502 жртве.


Извор: Блиц

1 коментар:

  1. Нијесам толико наиван да повјерујем његовом осјећању.Напротив све више ме убјеђује да је ријеч о фарси и нечему у њему и у свијету другом.

    ОдговориИзбриши