11111111111111

Претражи овај блог

петак, 14. јун 2013.

Island rekao NE Evropskoj uniji. Štefan File potresen

Island je odustao od ulaska u Evropsku uniju. To je Evropskoj komisiji saopštio islandski ministar spoljnih poslova Gunar Bragi Svenson.

- Ovo je način na koji demokratija djeluje - kazao je Svenson, navodi EUobserver.

On ističe da su obije stranke koje sačinjavaju novu islandsku vladu zagovarale odustajanje od pregovora s EU, a građani su ih podržali.

File potresen


Štefan File, evropski povjerenik za proširenje, novinarima je rekao da mu nije lako prihvatiti ovakvu odluku Islanda. Doživio je to, kaže, kao lični udarac.

- Ali, ja sam takođe profesionalac i poštujem bez pitanja i sumnje volju građana i njihovih izabranih predstavnika. Lično vjerujem da bi se pregovori s Islandom trebali nastaviti, i dalje smo tome potpuno predani i želimo završiti taj proces - kaže File.

Kako narod kaže

Island je pregovore s EU započeo 2010. godine, za vrijeme bivše socijaldemokratske vlade. Bivša vlast tvrdila je da će ulazak u EU ojačati ekonomsku poziciju Islanda. Međutim, nova vladu koju čine Nezavisna stranka i Progresivna stranka – partije desnog centra, protive se članstvu Islanda u EU.
Prema anketama, samo 25 posto građana Islanda podržava ulazak u EU. Shodno tome, nova vlada odlučila je da prekine pregovore, iako je Island već zatvorio oko trećine od 33 pregovaračka poglavlja.
 
Izvor: Trojka.rs

1 коментар: