11111111111111

Претражи овај блог

среда, 19. јун 2013.

Николић: И Русија и ЕУ

Србија је у последњих годину дана показала да је могуће истовремено градити квалитетне односе с Русијом и тежити чланству у ЕУ, изјавио је председник Србије Томислав Николић после састанка са секретаром Савета безбедности Русије Николајем Патрушевим.

 Председник Томислав Николић изјавио је после састанка са секретаром Савета безбедности Русије Николајем Патрушевим да је Србија у последњих годину дана показала да је могуће истовремено градити што квалитетније односе с Русијом и тежити чланству у Европској унији.


Николић је недавно потписивање Декларације о стратешком партнерству Србије и Русије оценио као велики корак напред у билатералним односима, јер тим споразумом могућности за унапређивање међусобне сарадње постају практично неограничене, истиче се у саопштењу председникове прес службе.

Како је нагласио, сарадња на пољу безбедности између Србије и Русије је отворена и јасна.
Николић је још једном истакао став о војној неутралности Србије и њеном неучешћу у глобалним војним савезима и, у складу с тим оценио "корисним што је Србија добила статус посматрача у Парламентарној скупштини Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ), пошто је већ раније такав статус имала у Парламентарној скупштини Северноатлантског савеза (НАТО)".

Патрушев се сагласио с важношћу стратешког партнерства Србије и Русије и истакао да је сада време да се односи две земље што више унапреде на свим пољима.

Оценио је корисним присуство Србије као посматрача у ОДКБ, али и учешће представника Србије на бројним међународним саветовањима у вези с питањима безбедности.

Николић је поновио позив председнику Русије Владимиру Путину да посети Србију у децембру ове године, током отварања радова на гасоводу Јужни ток.

Дачић са Патрушевим

Николај Патрушев се састао и са српским премијером Ивицом Дачићем. На састанку је оцењено да традиционално добри и пријатељски односи Србије и Русије пружају могућности за јачање сарадње и развој билатералних односа у свим областима.


Дачић истакао је да Србија дијалогом о проблемима на Косову и Метохији настоји да постигне праведно решење које ће обезбедити опстанак Срба у јужној покрајини и осигурати трајну стабилност у региону.

Посебно је било речи о унапређењу економске сарадње са Русијом која је стратешки партнер Србије.

Србија је опредељена за реализацију пројекта гасовода Јужни ток и отворена је за руске инвестиције у енергетском сектору, у области инфраструктуре, пољопривреде и телекомуникација, речено је на састанку Дачића и Патрушева.


Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар