11111111111111

Претражи овај блог

среда, 19. јун 2013.

Бразил, војском на демонстранте

Како би успоставили контролу после таласа протеста у којима учествује 250.000 људи, бразилске власти послаће војску у пет највећих градова. Реакција владе дошла после јучерашњих жестоких сукоба полиције и учесника протеста у Сао Паолу.

Влада Бразила саопштила је да ће послати војску у пет највећих градова како би успоставила контролу после таласа протеста у којима учествује 250.000 људи, незадовољних ценама и квалитетом јавног превоза.

Припадници оружаних снага биће упућени у Рио де Жанеиро, Минас Жераис, Бахију, Сеару и главни град Бразилију, а сви ти градови биће домаћини Светског првенства у фудбалу 2014, преноси Би-Би-Си.

Неименовани извор у Министарству унутрашњих послова рекао је да је на локалним властима да одлуче колико ће војници остати у тим градовима.


Саопштење владе уследило је после јучерашњих жестоких сукоба полиције за разбијање демонстрација и учесника протеста у највећем бразилском граду Сао Паолу.

Агенција АП преноси да се синоћ у Сао Паолу окупило око 50.000 људи како би још једном исказали незадовољство због високих цена и пореза, а ниског квалитета јавног превоза и корупције у државној управи.

Како наводи агенција, мање банде радикалнијих учесника протеста су после сукобљавања са снагама реда упадале и пљачкале продавнице.

Претходних дана, на улицама бразилских градова окупило се око 250.000 људи, а у Рио де Жанеиру и градовима Порто Алегре и Бело Хоризонте, било је сукоба између демонстраната и полиције.

Незадовољни трошковима живота и поскупљењем аутобуског превоза и метроа за 10 одсто, грађани су прошле седмице позвали на организовање масовних протеста у Сао Паоло, Рију и другим градовима.


Локалне власти у најмање четири града су пристале да врате цене превоза, али се политичари на федералном нивоу прибојавају да би сценарио из највећег града у земљи могао да се понови у другим градовима.

Како оцењује АП, питање је да ли ће ове мере смирити грађане који воде борбу са високим трошковима живота, а поготово имајући у виду њихов бес због, како сматрају, корумпираног система управљања у читавој земљи.

На страну демонтраната стала је и председница Бразила Дилма Русеф која је јуче изјавила да су масовни протести легитиман позив за бољу јавну службу и одговорнију владу, на свим нивоима.

Русеф, међутим, није рекла које би то мере њена влада могла да предузме како би се одговорило на примедбе грађана који су покренули највеће протесте у тој земљи за последњих 20 година.
Фудбалски репрезентативци Бразила подржали су грађане у тој земљи који протестују против начина на који влада троши новац, а на мети критика нашла се и одлука о финансирању изградње и реконструкције стадиона за Куп Конфедерација и Светско првенство.

Протести су на светлост дана изнели дугогодишње проблеме, као што су неефикасност државне управе, незадовољавајуће стање у образовном систему, јавном превозу, високе пореске стопе, али и актуелизовали питање безбедности у земљи у тренутку када се одржава Куп конфедерација у фудбалу.


Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар