11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 18. јун 2013.

Ускоро замена здравствених књижица

Папирне здравствене књижице ће до краја 2015. године бити замењене електронским књижицама, поручују из Републичког фонда за здравствено осигурање и Завода за израду новчаница. Нова здравствена картица ће коштати 500 динара и имаће рок важења од десет година.

Замена папирних здравствених књижица електронским здравственим картицама почеће од краја овог месеца и биће завршена до краја 2015. године, најавили су директори Републичког фонда за здравствено осигурање и Завода за израду новчаница.

Директор РФЗО Момчило Бабић истакао је да ће новим здравственим исправама Србија у тој области увести европски стандард, који ће убрзати процес остваривања здравствене заштите.

"Нове здравствене исправе важиће на територији читаве земље, коштаће 500 динара, али ће око два милиона социјално угрожених грађана здравствену картицу добити бесплатно", рекао је Бабић и додао да ће картица важити 10 година, а рок за њену оверу ће остати исти као и до сада.

Пројекат замене папирних здравствених књижица обављаће се у две фазе. У првој фази од јула до септембра предвиђено је, у оквиру пилот - пројекта, издавање 80 хиљада електронских картица за Колубарски округ, док ће друга фаза почети од октобра ове године у целој земљи.

Најзначајнија предност за грађане и послодавце је то што више неће бити неопходно да због овере књижице одлазе у филијале Републичког фонда за здравствено осигурање и преузимају маркице, што ће значајно смањити време које је одвајано за те административне послове.

Картица ће се оверавати у истим временским размацима као и до сада, а неће садржати никакве податке о пруженим здравственим услугама или лековима добијеним на рецепт. Нова картица ће омогућити промене личних података о осигуранику без промене картице.

Издавање електронских картица је основ за све будуће пројекте електронског здравства које ће здравствене установе моћи да успоставе, као што су заказивање прегледа од куће, електронско упућивање пацијената из једне у другу установу и друго.
У
вођење тих картица ће онемогућити злоупотребе, а на њој ће бити видљиви само име и презиме осигураног лица, датум рођења, лични број и број здравствене картице.

Директор Републичког фонда за здравствено осигурање Момчило Бабић и директор Завода за израду новчаница Мирко Петровић потписали су, у присуству гувернерке НБС Јоргованке Табаковић, уговор о изради седам милиона картица.


Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар