11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 13. јун 2013.

Одржана литија поводом градске славе Спасовдана

  БЕОГРАД – Литија поводом градске славе, Спасовдана, одржана је данас у Београду. У литији је учествовало преко хиљаду верника а Патријарх српски Иринеј је заједно са владиком Лонгин Крчом и владиком Иринејем Добријевићем предводио поворку.

Неколико стотина људи окупило се испред Вазнесенске цркве одакле је кренула литија, на путу до Саборне цркве испред Теразијске чесме одржана је молитва за здравље грађана Београда и све православне вернике након чега су се поворци придружили бројни верници.



Након одржане молитве испред Саборне цркве литија је настављена ка Вазнесенској цркви где се патријарх обратио окупљеним верницима.
„Сви који су послужили добру, својој цркви и своме народу Бог ће даривати живот вечни”, рекао је окупљенима Патријах српски Иринеј.


Литији су присуствовали председник скупштине града Александар Антић, помочник градоначелника Данило Башић и градоначелник Драган Ђилас који је свештенство и грађане сачекао испред Вазнесенске цркве.

Улице којом је пролазила литија биле су затворене за саобраћај.

Спасовдан је један од десет празника посвећених Христу и спада у покретне празнике - увек пада у четвртак, 40 дана после Васкрса, а 10 дана пре Духова, односно Свете Тројице.

За славу Београда први пут у историји га је установио деспот Стефан Лазаревић када је од угарског краља Жигмунда добио град на управљање, 1403. године.


Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар