11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 31. март 2013.

Из Чешке креће кампања против зимског и летњег времена

 ПРАГ – Из Чешке креће европска кампања против рачунања зимског и летњег времена која у седам земаља Европске уније има за циљ да прикупи милион потписа и покуша да натера Брисел да Европљанима не помера сваког пролећа и јесени казаљке будилника.
Чешки сенатор Петр Шилер и европосланица Зузана Ројтова обезбедили су спонзорске дарове за кампању и наредног месеца почињу да скупљају потписе против зимског и летњег времена у Чешкој, а крајем лета у још шест земаља Европске уније.

„Зимско и летње време уводило се својевремено због енергетских уштеда. Сада су према оцени енергетичара занемарљиве. Цела Француска уштеди свега пола процента производње (чешке) нуклеарке Темелин”, казала је Ројтова.

Уколико чешкој кампањи пође за руком да прикупи милион потписа у свих седам земаља где је обезбедила сараднике Брисел ће морати званично да размотри тај захтев.

Ипак, чак и када би кампања уродила плодом, пред противницима пролећних и јесењих промена рачунања времена стоји још једна препрека.

„Води се расправа да ли би то једно време требало да буде оно летње или зимско. Народи на југу Европе желе да то буде данашње зимско рачунање времена а на северу желе летње. Чеси су подељени на пола”, казао је за празнично издање Младе фронте Днес сенатор Шилер.

У Србији је, иначе, летње рачунање времена уведено 27. марта 1983. године а последњих седам година летње и зимско рачунање времена усклађено је с Европском унијом.

Извор: Политика

3 коментара:

  1. Од тога имамо само збрку... Само нешто измишљају а јадан народ као у гету, покорно слуша!

    ОдговориИзбриши
  2. Ни мени се не свиђа ово померање времена, мислим да би најбоље било да време остане исто а овако само направише штету и по здраствени живот и по још које шта...

    ОдговориИзбриши
  3. ДА СТАРО ВРЕМЕ... Од вајкада се зна кад изгрева сунце у одређеним годишњим добима и кад залази.
    Коме је то сметало? Сигурно некоме ко је желео да потисне Творца а жели у историју...! Ма каква уштеда, какви бакрачи!

    ОдговориИзбриши