11111111111111

Претражи овај блог

субота, 23. фебруар 2013.

Ко стоји иза инцидената на Косову?

Бомбашки напади и паљење аутомобила су готово свакодневица на северу Космета. Истраге не дају никакве резултате, а становници мешовитих насеља кажу да не знају ко стоји иза тога, јер мирно живе једни поред других. Представници Срба тврде да је реч о застрашивању српског народа.

У последњих месец дана на северу Косова било је тридесетак инцидената. Мештани мултиетничких насеља кажу да не знају ко стоји иза тога, јер мирно живе једни поред других. Представници Срба тврде да је реч о застрашивању српског народа, како би се иселили са тог подручја или прихватили једнострано проглашену независност.



Бомбашки напади, паљење аутомобила, каменовање аутобуса, свакодневица су на северу Косова и Метохије, баш као и чињеница да истраге не дају резултате.

После 1999. године Влада Петковић је са породицом из Пећи дошао у Косовску Митровицу, у мултиетничко насеље Три солитера.

Каже да је све теже. Деца се прате до школе, а са комшијама Албанцима кафа се не пије. Заједничко је "само место за умрлице".

"Осећа се велика напетост и код нас и код њих. Почело је у последње време од кад су кренули преговори и инциденти. Свако вече чекамо шта ће да се догоди", прича Влада.

Мало даље, у насељу Бошњачка махала живе припадници готово свих етничких заједница заступљених на Косову и Метохији. И они тврде да не знају ко стоји иза ових инцидената.

"Желимо да будемо једно мирно насеље, да градимо толеранцију међу свим заједницама, без обзира на то какав ће бити политички статус", објашњава Неџад Угљанин.

Угњанин наглашава да међународне организације пропагирају мултиетничност, али да "томе не дају допринос".

Власник кафане "Трепча" каже да је то једино место у Махали где се срећу припадници свих народа. Углавном због посла, али и да се подсете како је било некада.

"Боље је било у Титово време. Тад сам имао слободу, сигурност, запослење, а сад немам ништа. Добио сам шећер, масноћу, сигурност немам, ништа немам у животу", говори Шерафедин Рамаџику.

Председник Општине Косовска Митровица сматра да су све чешћи инциденти заправо вид притиска, како би Приштина добила што више уступака током преговора у Бриселу.

"Ово је упозорење међународној заједници да и ми имамо одређену границу до које можемо да трпимо да се наши животи угрожавају, а онда ћемо, ако на то будемо принуђени, морати и сами да се бранимо", каже председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић.

И док Срби немају дилему да су напади етнички мотивисани, у Косовској полицији их третирају као криминална дела.

Председници општина са севера Косова и Метохије позивају команданта Кфора на отворен разговор у коме би се, кажу, ствари назвале правим именом.


Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар