11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 18. октобар 2012.

Сајам књига од 21. до 28. октобра 2012. године

 Термин

Од 21. до 28. октобра 2012. године. Сајам књига биће отворен у недељу и трајаће 8 дана.

 

Слоган

од А до Ш

Изложбене целине
  • Хала 1 арена: домаћи издавачи којима је издаваштво примарна делатност (искључиво са сопственим издањима) и земља почасни гост – Мађарска
  • Хала 1 партер: домаћи издавачи којима је издаваштво примарна делатност (искључиво са сопственим издањима)
  • Хала 1 галерија: домаћи издавачи којима је издаваштво примарна делатност
  • Хала 2а: инострани излагачи, националне презентације, издавачи који као основну делатност имају образовање, издавачи школске и стручне литературе
  • Хала 4: домаћи и страни издавачи, државне институције и дистрибутери, издавачи из области религије и теологије
  • Хала 4 галерија: продаја коришћених и антикварних књига
  • Хала 1а: програмске сале и изложбени простор
  • Хала 2 галерија: прес центар
На површини од 27.011 бруто квадратних метара, представиће се укупно 478 излагача, од тога 60 из иностранства. Први пут у организацији Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије наступа више од 30 издавача и институција културе са Косова и Метохије, представљањем свог излагачког програма на заједничком штанду у Хали 4 и организовањем промотивних активности у Хали 1а.

Земља почасни гост

Овогодишња земља почасни гост јесте Мађарска. На свом штанду, који ће се налазити на почасном месту у арени Хале 1, Мађарска ће презентовати своју богату књижевну и издавачку продукцију. Такође, почасни гост ће путем посебних сајамских програма представи ауторе из своје земље, преводиоце, издаваче, дистрибутере као и све оне који су на различите начине у вези са књигом и мађарском културом.

Инострани излагачи

Поред Мађарске, земље почасног госта, на овогодишњем Сајму књига учествују издавачи из Велике Британије, Француске, Холандије, Немачке, Аустрије, Италије, Шпаније, Поругала, Грчке, Словачке, Јапана, Кине, Русије, Белорусије, Ирана, Бразила, Анголе, Хрватске, Бугарске, БИХ, Црне Горе и Србије.

ЕУНИК

ЕУНИК (EUNIC: European Union National Institutes for Culture) је мрежа националних установа културе држава Европске Уније. На овогодишњем Сајму књига, на штанду ЕУНИК-а заједнички наступа пет института за културу из земаља Европске уније са седиштем у Београду: Британски савет, Аустријски културни форум, Француски институт, Гете институт и Институт Сервантес.
Тема овогодишњег заједничког наступа су дечија књижевност и бајке на језицима земаља које ови институти представљају.
Такође, на штанду ЕУНИК-а својим књижевним и културним програмом представиће се и Амбасаде Шведске и Португала.

Програмски концепт
  • нови простор за програме: Хала 1а омогућиће посетиоцима једноставнији приступ програмима.
  • носећа тема: "Знакови будућности". Дебате, представљања различитих ауторских опуса и књижевних/културних пројеката, као и стручни скупови у домену издаваштва, образовања и библиотечке делатности, покушаће да укажу на могућности преосмишљавања света. Неопходни дискурси о "кризи" и "прошлости" укључиће, чини се, још неопходнији – дискурс о моделима будућности.
  • програмски фокуси: актуелна књижевна продукција региона; српско-мађарске културне и књижевне везе; статуси књижевне штампане и интернет периодике у региону; актуелности на стрип сцени; подсећања: В. Попа, Б. Пекић, Р. Константиновић, 120 година Српске књижевне задруге; културна политика у домену издаваштва и књиге у европском контексту; нови модели подстицања преводилаштва.
  • пратећи mix-media програми: сајамске акције уметника и малих уметничких колектива који у свом друштвеном ангажману и раду користе (литерарни) текст; неколико гостујућих писаца из региона и Мађарске представиће свој рад и у домену перформанса.
  • програми за децу: на програмској мапи биће јасно истакнути сви, разнородни, интерактивни садржаји намењени деци и младима.
Изложбе – У амбијенту Хале 1а, кроз дијалог слике, текста и објек(а)та, сајамске изложбе представиће избор из регоналне књижевне периодике, чиме периодика добија "излагачки" простор на сајму. Увид у стваралаштво Стевана Раичковића омогућиће краљевачка Повеља, а биће приказани и резултати уметника, ученика и студената чији се радови баве писмом (алфабетом).

Издавачи представљају – програмски сегмент у оквиру којег издавачи представљају своја нова издања и омогућавају непосредни сусрет и разговор читалаца и аутора.

Школски дан

За Школски дан одређен је четвртак, 25. октобар 2012. Овај сајамски дан посвећен је  организованим посетама ученика, наставника, школских библиотекара, студената и професора. Том приликом биће организован посебан садржајан програм намењен деци и младима.

Породични дан

За Породичне дане одређени су понедељак и уторак, 22. и 23. октобар 2012. Тада ће породицама бити омогућено да посете Сајам књига уз посебне попусте.

Награде

У оквиру 57. Сајма књига доделиће се више награда: Издавач године, Издавачки подухват године, Дечија књига године и Најлепша књига.
За награде аутоматски конкуришу сви издавачи из Србије, учесници Сајма књига.
Осим ових, биће додељена и награда "Доситеј Обрадовић" која се од 2007. године додељује страном издавачу за континуирани допринос у објављивању и промоцији српске књижевности.

Отворена књига

Последњег дана Сајма књига представник Мађарске предаће отворену књигу представнику Пољске, земљи која ће бити почасни гост 58. Међународног београдског сајма књига, 2013. године.

Радно време

Од 10 до 21h.

Улазнице

Цене улазница на 57. Међународном београдском сајму књига остале су непромењене у односу на протекле три године – појединачна улазница је 250 динара, улазница за групне посете је 150 динара, а цена породичне улазнице је 600 динара.


Извор: Београдскисајамкњига

Нема коментара:

Постави коментар