11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 18. октобар 2012.

VUKČEVIĆ: Imamo važne informacije za Vilijamsona

Beograd - Imamo mnogo novih informacija koje mogu biti dragocene za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji tokom devedesetih, kaže za Danas Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine, nakon razgovora sa američkim tužiocem Klintom Vilijamsonom, šefom specijalnog istražnog tima EU o trgovini organima na Kosovu.



Vukčević dodaje da u ovom trenutku nije u mogućnosti da prezentuje javnosti nove informacije do kojih se došlo posle emitovanja emisije sa svedokom „D“ na državnoj televiziji, ali naglašava da je sastanak bio izuzetan i da su se „dogovorili o načinu delovanja, oblicima saradnje i narednim konkretnim koracima“.

Da li očekujete ili ste već dobili od Vilijamsona neke nove informacije o ovom slučaju?

- U nekim delovima istrage zajednički ćemo delovati, pomagati jedni drugima da bismo složili mozaik.

Preti li ovom slučaju zataškavanje kao što je bilo urađeno u ranijim slučajevima nakon međunarodnih političkih pritisaka na organe Ujedinjenih nacija?

- Uvek postoji mogućnost relativizacije slučaja, pogotovo ako se u njega umeša visoka politika. Ako ovo gledamo, a to je jedino na šta pristajem, kao klasičan predmet u kome imamo zločin, počinioce, žrtve, onda sam siguran da će Vilijamson i njegov tim učiniti sve da dođemo do istine. Upravo da ne bi došlo do zataškavanja izašli smo u javnost sa jednim manjim delom informacija koje ne mogu ugroziti istragu.

Da li ste neku pomoć o ovom slučaju dobili od Haškog tužilaštva i kakvu?

- Jesmo. Serž Bramerc je od samog dolaska na ovo mesto bio izuzetno korektan, privržen istini i želji da se svaki zločin rasvetli.

Da li, u ovom trenutku, ima institucionalnog ili vaninstitucionalnog „saplitanja“ u predmetu trgovine organima i sa kakvim se problemima u istrazi suočavate?

- Najveći problem je strah ljudi da govore o ovim događajima, s obzirom na činjenicu ko je sve u njega umešan. Očekivali smo napade na nas sa različitih strana i takva naša očekivanja su se, nažalost, ispunila. Najvažnije je da je svedok bezbedan, ali i da ima podršku svih naših državnih organa.

Rekli ste da se istraga paralelno vodi u nekoliko zemalja. Da li ima upotrebljivih informacija od stranih država koje bi dovele do privođenja počinilaca pravdi?

- Tako je. Vodi se u više zemalja, ali je kroz predmet MEDIKUS vodi i Euleksov tim na čelu sa Džonatanom Ratelom. Sa njim smo nedavno imali izuzetno sadržajan i konstruktivan sastanak.

Da li ima dokaza da je vrh tadašnje OVK bio umešan ili znao za trgovinu ljudskim organima Srba sa Kosova?

- Bio bih neozbiljan tužilac kada bih bilo koga osudio pre suđenja. Takve stvari nisu mogle da se dešavaju slučajno.

Mislite li da se od starta ide na devalviranje vaše istrage i minimiziranje dosadašnjih rezultata u međunarodnoj javnosti i od pojedinih država?

- Imam takav utisak. Mislim da se ovaj zločin spaja sa različitim pristupom kosovskom problemu, i da pojedine države, ali i međunarodni zvaničnici po inerciji reaguju na ovo emotivno, sećajući se loših priča i propagande koja je dolazila iz Srbije devedesetih godina. Danas je neko drugo vreme, posvećeni smo Evropi i njenim vrednostima, Srbija je demokratska država.


Izvor: Danas

Нема коментара:

Постави коментар