11111111111111

Претражи овај блог

субота, 11. август 2012.

Manastir Morača: Politika protiv izgradnje palionice sveća

Reagovanje SO Kolašin povodom zabrane izgradnje palionice sveća u kolašinskom manastiru Morača. Mile Šuković u pismu premijeru Lukšiću ukazuje i na političku pozadinu celog slučaja

 KOLAŠIN - Zbog zabrane izgradnje pomoćnog objekta, palionice sveća u porti manastira Morača, biće prekinuta tradicija održavanja svečane sednice Skupštine opštine Kolašin u ovoj drevnoj svetinji.

To stoji u pismu koje je Mile Šuković, predsednik SO Kolašin, uputio premijeru Igoru Lukšiću povodom odluke Ministarstva kulture da zabrani radove na tom objektu, kao i smene Snježane Simović, direktorke Uprave za zaštitu kulturnih dobara.


 Ona je, naime, ostala i bez funkcije i bez posla - samo zato što je prethodno dala saglasnost upravi manastira da izgradi malu zgradu u kojoj bi trebalo da bude prostor za paljenje sveća i suvenirnica!
 Šuković, uz objašnjenje da je reč o projektu kojim treba da se zaštiti unutrašnjost manastira koji ove godine obeležava 860 godina od osnivanja, iznosi i sumnju da u celom slučaju ima i - politike.

- Nije, valjda, da je ministru zasmetalo što je poništeno rešenje glasilo na srpsko-pravoslavni manastir - stoji u reagovanju predsednika SO Kolašin. - Jasno je da deo crnogorske vlasti doživljava Nemanjiće, koji su izgradili svetinju u Morači, kao "okupatore". Ali manastir Morača je i prva škola na ovim prostorima, tu su birani srpski patrijarsi i drugi velikodostojnici, tu je 1820. godine donesena odluka o prisajedinjenju Morače i Rovaca Staroj Crnoj Gori. Tu su se naši preci pričestili 1389. kada su pošli u Boj na Kosovo!
Sve to, smatra Šuković, ne bi trebalo nikome da smeta, apelujući na predsednika Vlade da spreči da "ministarske odluke dele narod".

- Ne dozvolite da freska "Gavran hrani proroka Iluiju" iz 13. veka, koja nije ponos samo našeg manastira i celog pravoslavlja već i celog sveta, bude uništena - apeluje Šuković u pismu premijeru Lukšiću.

Arhimandrit Rafel Kalik, iguman manastira, kaže za "Novosti" da su se na izgradnju objekta u porti odlučili pošto je primećeno da paljenje sveća u crkvi u kojoj se nalazi na desetine svetski vrednih fresaka nagriza pripratu i ugrožava kulturno blago. Ni prodavnici suvenira, objašnjava, nije mesto u unutrašnjosti zgradi crkve, jer ostavlja ružan utisak na posetioce svetinje kojih ima - na hiljade nedeljno...

Na žalbu koju je uprava manastira podnela na neočekivanu i čudnu odluku ministra kulture Branislava Mićunovića, odgovora još nema. Ministarstvo kulture nije odgovorilo ni na protest koji je ovim povodom uputio mitropolit-crnogorsko primorski Amfilohije, po čijoj oceni će zabrana gradnje pomoćne zgrade doprineti daljem propadanju i ugrožavanju vrednih kulturnih dobara.

U međuvremenu, na insistiranje novog rukovodstva Uprave za zaštitu kulturnih dobara da se poruši ono što je do sada izgrađeno - a podignute su zidine objekta do krovne konstrukcije - iguman Rafailo je odgovorio da "izvođač radova" na to nije spreman.

- Sada je sezona kada imamo najveću posetu vernika i turista. Predložio sam da problem rešavamo na jesen, ili neka ruši ko hoće, mi nećemo - kazao nam je iguman Rafailo.

 PROTEST ODBORNIKA Dan kada je osveštan manastir Morača, 28. avgust 1252. godine, statutom je utvrđen kao praznik opštine Kolašin.Odbornici već decenijama svečanu sednicu održavaju u porti manastira, podržavajući tradiciju okupljanja Moračana, Rovčana, Uskoka i Drobnjaka na tom svetom mestu na Gospođin dan.
- Zbog ovakvog odnosa Ministarstva kulture predložiću odborničkim klubovima da se ove godine ne održi svečana sednica - kaže Mile Šuković
. - Odbornici koji to žele,naravno, učestvovaće u proslavi značajnog datuma i priključiti se sveštenstvu i narodu koji će na taj veliki praznik pristići u svetinju, kako je to bilo vekovima.



Izvor: Vecernje novosti

Нема коментара:

Постави коментар