11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 16. август 2012.

Митрополију нећемо регистровати

фото: Политика - Протојереј Велибор Џомић
 Стечена права цркава и вјерских заједница не могу се поништавати и укидати законима, а камоли политичким или коалиционим споразумима, оцијенио је протојереј Велибор Џомић, координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске. Он је у изјави за „Дан”, коментаришући коалициони споразум ДПС-а и СДП-а који предвиђа да ако освоје нови мандат на изборима вјерске заједнице морају бити регистроване сходно закону који је у припреми, констатовао да су приче о наводној нерегистрованости цркве у Црној Гори најобичнија флоскула.



Све политичке структуре у државама које су дио Савјета Европе дужне су да се придржавају одредби Европске конвенције о људским правима и да имају у виду пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру по питању слободе вјероисповијести, положаја цркава и вјерских заједница у чланицама Савјета Европе и односа између цркава и вјерских заједница с једне и државе с друге стране. У том погледу постоји обавеза и за Црну Гору, која је ратификовала Европску конвенцију о људским правима, а овдје се непосредно примјењује нагласио је Велибор Џомић.

Према његовом мишљењу, интенција земаља чланица ЕУ и држава чланица Савјета Европе јесте да је држава сасвим неутрална у односу на унутрашња питања цркава и вјерских заједница. Џомић је напоменуо да држава прописује своје законодавство и општи правни положај, али то не значи да она има право да укида стечена права цркава и вјерских заједница, нити да задире у било која друга права тих институција.

Посебно је битно нагласити, а тиче се регистрације, да у Црној Гори у важећем закону о правном положају вјерских заједница из 1977. године не постоји појам регистрације већ појам евиденције. Дакле, приче о наводној нерегистрованости цркве у Црној Гори најобичнија су флоскула јер таква обавеза не постоји по закону. Они које се баве државно-црквеним правом и сложеним односима између цркве и државе знају да систем евиденције има декларативни какартер а систем регистрације конститутивни карактер за цркве и вјерске заједнице као правна лица истакао је Џомић.

Координатор Правног савјета Митрополије наводи да остаје да се види какав ће нови закон бити, али мора одговарати нормама Устава Црне Горе, темељеним документима о људским правима који су ратификовани у Црној Гори. Истиче да доношење тог закона нити смије, нити може да буде закулисно.

Тај процес не смије да се разликује од доношења других закона, у погледу учешћа јавности и оних који се тиче цркава и вјерских заједница у смислу његове припреме и јавне расправе, када се буде објавио нацрт. Коалициони споразуми су једно, а важеће одредбе европског законодавства које се примјењују у Црној Гори нешто сасвим друго. Оно што се зна је да ти споразуми не смију да крше било чија људска права, па ни права цркава и вјерских заједница, односно њихових вјерника. Какав ће бити закон и хоће ли бити уведен систем регистрације остаје да се види и о томе ћемо се изјаснити када за то буде вријеме закључио је Џомић. М.В.

Прича за бираче и увод у диктатуру

Велибор Џомић наглашава да су Митрополију црногорско-приморску досад приморавали на регистрацију која не постоји.

На евиденцију нијесмо били дужни из разлога што је евидентирање вјерских заједница било обавезно само за новоформиране вјерске заједнице, тј. тако изричито гласи законска одредба која је још на снази. Тај систем регистрације није непознату правној науци, а постоји у неким државама и везан је за правни субјективитет цркава и вјерских заједница. Може све ово данас да буде предизборна прича за бираче, али сматрам да у нормативном законском оквиру таква ствар не може да се деси. Замислите да нека странка закључи са другом коалициони споразум да ће кршити људска права, што не може да има основ у нормативном дијелу, осим уколико се не крене са увођењем диктатуре а то би значило пресијецање пута ка европским интеграцијама и оном што је опредјељење Црне Горе и њених званичника упозорио је Џомић.

Влада спрема нови закон

Посланик ДПС-а Миодраг Вуковић потврдио је да Влада спрема нови закон о положају вјерских заједница. Он је рекао да је постојећи закон стар и „потребно га је ускладити са Уставом Црне Горе”.

Вуковић је подсјетио да је Црна Гора потписала вјерске уговоре са исламском, католичком и јеврејском заједницом, али нијесу успјели да на демократски начин среде и регулишу однос са православном заједницом.

Овдје функционише једна црква која није регистрована у Црној Гори, већ у страној држави и самим тим има статус стране која поосједује све сакралне објекте који припадају црногорском православљу казао је Вуковић агенцији Мина.

Он је подвукао да је планом рада Владе, коју конституишу ДПС и СДП, предвиђено да се правни систем Црне Горе усклади са новим уставом.

Извор: Дневни лист ДАН, 15. август 2012.
Преузето са: Светигора Прес

Нема коментара:

Постави коментар