11111111111111

Претражи овај блог

субота, 28. јул 2012.

Олимпијске игре - Лондон 2012. - Игре свечано отворене, Ђоковић српски барјактар

На Олимпијском стадиону у Лондону, пред око 70.000 гледалаца, после спектакуларне приредбе назване „Острво чуда“ и дефилеа спортиста из 204 државе, олимпијски пламен, који ће горети до 12. августа упалио.- Међу стотинак шефова држава и влада и председник Србије Томислав Николић


 На Олимпијском стадиону у Лондону, паљењем пламена и традиционалном реченицом „Игре могу да почну“, коју је изговорила британска краљица Елизабета II, и званично је проглашен почетак 30. летњих олимпијских игара. Више од 10.000 спортиста у 29 спортова такмичиће се до 12. августа на теренима у Лондону, Глазгову, Манчестеру, Кардифу и Њукаслу.
На челу колоне српских спортиста (на Играма ће их укупно бити 115 у 15 спортова), са високо подигнутом тробојком као барјактар корачао је Новак Ђоковић.
У дефилеу представника 204 земље први су на терен изашли спортисти Грчке, а последњи домаћина Велике Британије.

(фото Н. Неговановић)

Церемонија отварања, чији је садржај углавном успео да остане тајна све до синоћ, почела је у симболично време у 20 часова и 12 минута по локалном, односно два сата касније по средњеевропском.

Практично до последњег тренутка није се знало коме ће припасти част да упали пламен. Чак је и Жак Рог, председник Међунардног олимпијског комитета јуче рекао „да не зна последњег носиоца бакље, али да би волео да то буде неко од олимпијских победника.“

Пре завршног тренутка бакља са пламеном који је упаљен у грчкој Олимпији, превалио је пут дуг 12.000 километара за 70 дана, обишавши целу Велику Британију.

Најава почетка Олимпијских игара догодила се већ у јучерашњим јутарњим часовима, када су широм Велике Британије звона звонила три минута, укључујући и чувени Биг Бен.Овакав увод осмишљен је зато што је краљица Елизабета IIотворила највећи светски планетарни скуп уз звуке 27 тона тешког звона, старог 442 године,израђеног у фабрици звона Вајтчепл, истој оној која је израдила израдила и звона Биг Бена.

Спектакуларну приредбу (коштала је 36.000.000 евра), која ипак није успела да надмаши отварање Игара у Пекингу 2008, осмислио је оскаровац, енглески режисер Дени Бојл.

У складу са својим животним опредељењем он је вешто кроз тематске целине преплитао реална збивања на терену са филмским исечцима и пратећим снимљеним материјалом. У занимљивом игроказу (из терена су ницале куће и фабрички димњаџи, итд), са пуно ефектних специјалних ефеката (можда је најбољи био појављивње ватрених олимпијских кругова изнад терена), творац филмова „Трејнспотинг“ и „Милионар из блата“ инспирацију је прво потражио потражио у Шекспировом делу „Бура”: сценографска решења приказала су реке и поља, а учесници (укупно око 10.000 волонтера) глумило је фармере, породице на пикнику, али и људе који се баве спортом, успешно дочаравши идилу типичног британског села.

Затим су уследиле нове целине (коришћено је 23.000 костима) које су гледаоце на стадиону, али и око милијарду људи на целој планети уз тв екране, вешто водиле пре свега кроз британску, а мањим делом и кроз светски значајне догађаје. Упечатљив је био кратки филм у коме је глумац Данијел Крејг, као Џејмс Бонд, хеликоптером из Бакингемске палате на Олимпијски стадион довео краљицу Елизабету II: заједно су „искочили“ са падобранима, а онда се краљица у пратњи свог супруга стварно појавила у свечаној ложи. Или, Рован Аткинсон, популарни „Црни гуја“, који је на себи својствен начин „учествовао“ у чувеном филму „Ватрене кочије“. Па борба ликова из дечије књижевност где је чувена Мери Попинс победила све негативце из дечије маште, пресек кроз музичку сцену од шездесетих година до данас, итд.


(фото Н. Неговановић)

Отварању Олимпијских игара (Лондон је био домаћин и 1908. и 1948. и први је град коме је поврење поклоњено три пута) присуствовао је велики број шефова држава и влада, као и десетине познатих глумаца и личности из шоу бизниса. Међу стотинак светских лидера био је и председник Србије Томислав Николић са супругом Драгицом: они су наше спортисте поздравили држећи навијачке шалове са натписом Србија.
 
С.Р.
 
Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар