11111111111111

Претражи овај блог

петак, 25. мај 2012.

Vatiliks:Papin batler odavao tajne?

Vatikan -- Katolička crkva u Vatikanu saopštila je da je uhapšena osoba za koju se veruje da je dostavljala poverljive dokumente medijima. 


Papa Benedikt XVI (Tanjug, arhiva)
Papa Benedikt XVI (Tanjug, arhiva)
Italijanski mediji navode da je u pitanju lični sobar i batler pape Benedikta Šesnaestog.
Skandal, poznat kao "Vatiliks", izazvao je veliku pažnju italijanskih medija jer se ukradenim dokumentima otkriva da postoji navodna korupcija, loše upravljanje i unutrašnji sukobi u Katoličkoj crkvi.
Vatikan je saopštio da je privedena osoba na ispitivanju pred specijalnom vatikanskom komisijom, navodi BBC.

"Istragu sprovodi policija Vatikana... Biće im omogućeno da identifikuju osobu koja poseduje te poverljive dokumente. Ta osoba se sada ispituje", saopštio je portparol Vatikana Frederiko Lombardi.
Italijanski mediji navode da je reč o Paolu Gabrijeleu, ličnom sobaru pape Benedikta, jednom od retkih ljudi koji su imali pristup privatnim papinim odajama. Osim Gabrijelea, to pravo imaju i četiri časne sestre i dve sekretarice.

Mediji navode da su kod Gabrijelea pronađena poverljiva dokumenta, skrivena u zidinama njegovog stana u Vatikanu.

Vest o njegovom hapšenju objavljena je samo dan pošto je predsednik Banke Vatikana Etore Goti Tedeski (Ettore Gotti Tedesći) smenjen sa te funkcije. Zvanično objašnjenje njegovog smenjivanja bilo je da nije uspeo da ispuni "ključne zadatke".

Nezvanično, međutim, Tedeski se takođe dovodi u vezu sa curenjem poverljivih informacija iz Vatikana. Sam Tedeski izjavio je da je kažnjen zbog toga što je želeo da poslovanje banke učini otvorenijim za javnost.

Skandal u Vatikanu dominira danas kao glavna tema u italijanskim medijima, kako na televiziji tako i u štampi.

BBC navodi da su među ukradenim dokumentima i neka od ličnih pisama koje je pisao papa, što bi moglo da bude vrlo neprijatno za Vatikan. Među dokumentima koji se vode kao nestali su i pismo ambasadora Vatikana u Vašingtonu upućeno papi, u kojem se govori o korupciji i nepotizmu u vatikanskoj administraciji.

Mediji navode da su među poverljivim dokumentima i ona u kojima su iznete kritike na račun kardinala Tarčizija Bertonea, druge osobe u vatikanskoj hijararhiji, kao i sumnjive isplate koje su išle preko Banke Vatikana.

Ako se pokaže da privedena osoba nije svešteno lice, biće mu suđeno pred italijanskim sudom po krivičnom zakonu Italije. Ako je privedeni, pak, svešteno lice, biće mu suđeno pred crkvenim sudom u Vatikanu, što je, inače, veoma redak slučaj.

Нема коментара:

Постави коментар