11111111111111

Претражи овај блог

петак, 25. мај 2012.

Crkva poziva Artemija da se pokaje

Crkva poziva Artemija da se pokaje
Eparhija žička pokušala da preuzme manastir Vaznesenje zbog odluke sestrinstva da pređe u Eparhiju raško-prizrensku u egzilu pod duhovno staranje raščinjenog episkopa bivšeg raško-prizrenskog Artemija, a Sabor SPC pozvao bivšeg vladiku da se vrati Crkvi putem pokajanja. Sveštenici iz Čačka i jedan monah došli su po ključeve manastira Vaznesenj, ali su ih vratili sestrama zbog okupljanja naroda, saznaje Danas.


Da li će „slučaj“ Vaznesenje uticati na budući stav vrha SPC prema raščinjenom vladici Artemiju za sada je teško predvideti. SPC je juče objavila saopštenje sa završenog majskog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora, čiji se jedan deo odnosi i na „narušavanje mira i jedinstva Crkve“, za koje se okrivljuje „svrgnuti episkop raško-prizrenski Artemije i njegove pristalice“. U saopštenju se ocenjuje da oni „čine parasinagogu - nekanonsko zborište, sa sve izraženijom tendencijom da prerastu u čist raskol i sektu“.

Mada se u visokim crkvenim izvorima u Patrijaršiji nezvanično spekuliše da vrh SPC radi na rešavanju spora s vladikom Artemijem, sa kojim se nedavno sastao patrijarh Irinej, u saborskom saopštenju najavljuje se „preduzimanje dodatnih kanonskih mera“, ukoliko se on ne odazove „u skorijem roku pozivu na povratak Crkvi u pokajanju i poslušanju saborskim odlukama i vekovnom kanonskom poretku Pravoslavne crkve“.
Sabor je „pozvao monaha Artemija (Radosavljevića) da se zajedno sa svojim sledbenicima bivšim jeromonasima, monasima i monahinjama vrati Crkvi putem pokajanja sa puta raskola“. Sinodu je „stavljeno u dužnost da ovu odluku obrazloži novim kanonskim prestupima: stvaranjem „parasinagoge“ unutar Crkve nevažećim rukopoloženjima i monašenjima, otvaranjem manastira i molitvenim domovima po eparhijama SPC, javnim blaćenjem, lažima, klevetama i optuživanjem Sabora i episkopata za jeres, lažni ekumenizam, montiranje procesa, donošenja presuda bez suđenja“.
 

autor: AS izvor: Danas/Novi magazin

Нема коментара:

Постави коментар