11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 24. мај 2012.

Николић: Тадић да одлучи да ли ће бити премијер


БЕОГРАД – Новоизабрани председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да лидер Демократске странке Борис Тадић треба што пре да одлучи и саопшти јавности да ли ће бити премијер, а да ће он мандат дати ономе ко обезбеди парламентарну већину.

„Желим да сарађујем са изабраном владом Србије, а поверићу мандат (за састав владе)ономе ко ће обезбедити већину”, рекао је Николић новинарима у Београду након што је на седници главног одбора Српске напредне странке поднео оставку оставку на место председника странке.

Николић је рекао да ће у понедељак на састанку са председницом Скупштине Србије Славицом Ђукић-Дејановић затражити конститутивне седнице парламента како би у петак, 1. јуна, најкасније положио заклетву.

Николић је рекао да се данас састао са америчком амбасадорком Мери Ворлик и да је она, како је навео, један од десет амбасадора са којима се састао од када је изабран за председника Србије.

Како је навео, Ворликовој је рекао да СНС не учествује у разговорима о формирању нове владе.
„СНС не учествује, јер смо обавештени у изборној ноћи да већина постоји. Тадић треба што пре да реши шта ће да ради. Ако одлучи да не буде премијер гарантована му је безбедност”, рекао је Николић и додао да зна да се Тадић док је био на функцији упустио у обрачун са организованим криминалом.

„Знам његове дилеме, само сам га молио да брзо одлучи”, рекао је Николић и додао да са Тадићем није разговарао о томе да СНС и ДС формирају владу.

Николић је рекао да ни са лидером СПС-а Ивицом Дачићем није разговарао о влади, јер му је лидер социјалиста рекао да је „прича са ДС-ом озбиљна”.
Поводом изјаве Дачића да запад тражи владу СНС-ДС, Николић је рекао да Дачић „тврди пазар”.

„Нико од нас то није тражио нити је било ко од амбасадора то рекао”, рекао је Николић.

Николић: Понудио сам Тадићу пријатељство

Новоизабрани председник Србије Томислав Николић рекао је данас да се састао са лидером Демократске странке Борисом Тадићем и да је са њим, како је навео, разговарао о свему и понудио му пријатељство.

„Видео сам се са Тадићем пре неки дан. О свему смо разговарали”, рекао је Николић новинарима у Београду после седнице Главног одбора СНС на којој је поднео осатвку на место председника странке.

Николић је рекао да је Тадићу на том састанку „поново понудио пријатељство”.
„До априла 2010. имали смо пријатељство. Поново сам му понудио пријатељство да постигнемо консензус о Косову и да се макар једном месечно састајемо као некад”, рекао је Николић и додао да са Тадићем није разговарао о влади СНС-ДС.

Како је навео Николић, он више не одлучује о евентуалном учешћу напредњака у влади јер више није ни председник ни члан странке.
Николић је рекао и да је после избора разговарао са лидером СПС-а Ивицом Дачићем „куротазно”, као и да није било разговора о формирању владе.

Бета
------------------------------------------------------

Николић поднео оставку и заплакао, Вучић на челу странке

БЕОГРАД – Заменик председника напредњака Александар Вучић биће на челу странке до конгреса напредњака, рекао је данас изабрани председник Србије и председник Српске напредне странке (СНС) Томислав Николић.

Николић је на седници ГО СНС поднео оставку на фунцију председника напредњака и рекао да тим гестом почиње да остварује предизборна обећања.
Према његовим речима, доживео је да странка коју води победи и на парламентарним и на председничким изборима.

Николић је навео, у првом обраћају после победе на изборима, да председник државе не сме да буде „ни члан своје партије, а не да је води” и поновио да је обећао да ће бити председник свих грађана Србије.

Према његовим речима, странка не може од њега очекује да доноси одлуке и заплакавши додао: „то тако мора - порасло дете, осамосталило се”.
„Остављам вам од срца да странком до Конгреса руководи Вучић”, поручио је Николић.

Танјуг
-------------------------------------------------------
Мандат за формирање владе СНС
Лидер напредњака и новоизабрани председник Србије Томислав Николић најавио је данас да ће мандат за формирање владе прво понудити Српској напредној странци.

„Ја ћу вама да понудим мандат за формирање нове владе. Ако га не искористите, понудићу га неком другом”, рекао је Николић на седници Главног одбора СНС у првом обраћању након избора за председника Србије.

Николић: Инагурација најкасније до 1. јуна

Новоизабрани председник Србије Томислав Николић најавио је данас да ће тражити да његова инаугурација буде најкасније до 1. јуна, а да ће његова прва званична посета бити Бриселу 12. јуна.

Николић је новинарима након седнице Главног одсбора рекао да ће у понедељак 28. маја имати састанака са председницом још увек актуелног сазива Скупштине Србије Славицом Ђукић Дејановић и да ће на том састанку тражити да положи заклетву најкасније до следећег петка, 1. јуна.

Он је додао да ће у прву званичну посету отићи у Брисел 12. јуна, а да ће у Москви, где путује сутра, последњи пут боравити у име СНС.

Танјуг

Извор: Политика
објављено: 24.05.2012.

Нема коментара:

Постави коментар