11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 25. март 2012.

Glavni trenziti droge

Srbija je u izveštaju Stejt departmenta označena kao značajna zemlja u tranzitu droge koja iz Avganistana, centralne Azije i Turske stiže do zemalja centralne i zapadne Evrope.

(Foto Blic)
Prema podacima policija, čak 90 odsto heronina koji završi na tržištu zapadne Evrope prokrijumčari se preko Kosova i Srbije. Posebno su apostrofirani prelazi Jarine i Brnjak.
Međutim, u švercu droge na prostoru Srbije i Kosova mnogo toga se promenilo. Kriminalne grupe s Kosova, koje kontrolišu više od 80 odsto trgovine heroinom u Evropi, ostvarile su poslednjih godina profit koji se meri milijardama dolara.

Najveća količina narkotika koji iz Avganistana stiže na evropsko tle lageruje se na Kosovu, gde su izgrađeni veliki magacini za skladištenje heroina. S Kosova se naroktici zatim krijumčare dalje, uglavnom ka zemljama zapadne Evrope. Srpska policija, prema saznanjima „Blica“, do informacija o ilegalnim magacinima droge na Kosovu došla je razmenjujući informacije s kolegama nekoliko zemalja, ali i prateći domaće dilere.

Novi Pazar i Beograd su u Srbiji gradovi-centri u koje stiže droga. Najčešće je u pitanju heroin, oko 30 odsto manje švercuje se kokain, a na tržištu su sve popularnija i marihuana.

Нема коментара:

Постави коментар