11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 26. март 2012.

Словенци одбили спорни закон

Грађани Словеније одбили закон по којем би истополним паровима било дозвољено усвајање деце из ранијих бракова. Више од 55 одсто изашлих на референдум гласало против закона.

Словенци су на референдуму гласали против породичног закона по којем би, између осталог, хомосексуалним паровима било дозвољено да усвоје децу које је једно од њих имало у ранијим, хетеросексуалним браковима.

SLovenija.jpg
Како јавља РТВ Словеније, незванични резултати плебисцита показују да је против закона гласало 55,42 одсто гласача, док је за гласало 44,58 одсто. До сада је пребројано око 96,18 одсто гласачких листића, а на референдуму је гласало 27 одсто уписаних бирача.

Председник државе Данило Тирк данас је изјавио да референдум о породичном закону није био потребан и да је закон требало усвојити у редовној процедури у Парламенту.
За усвајање спорног породичног закона, који поред осталог предвиђа и право на усвојење деце истополним браковима, изјаснио се данас и председник парламента Грегор Вирант, док је против закона премијер Јанез Јанша.

Словеначки парламент је, иначе,  усвојио породични закон средином прошле године, али су конзервативне и цивилне организације, које су подржале верске заједнице, дигле глас против тог акта.

Они су прикупили 40.000 потписа, па се спорни закон тако нашао на плебисциту.
"Заједно изјављујемо да су брак и породица битни за развој људске особе и друштва. Због тога смо сви заједно дужни да штитимо вредност брачног завета и породице као заједнице мужа, жене и деце", наводи се у заједничкој изјави Римокатоличке цркве, Српске православне цркве и Исламске заједнице у Словенији.

Закон предвиђа да хомосексуални парови могу да "региструју своје партнерство" и тако имају исти правни статус као и венчани и у складу са тим могу решавати питања имовине и наследства.

Најспорнија тачка закона било је питање усвајања деце. Усвајање би, како је предвиђено законом, било могуће само у ситуацији када је један од партнера раније био у хетеросексуалној вези из које има своје биолошко дете. Тада би други партнер могао да усвоји то дете.
Међутим, хомосексуални пар без биолошког потомства не би могао да усвоји туђе дете.
Противници су, као аргумент, наводили да би усвајање закона отворило пут за трговину децом и женама.

Јанковић остаје градоначелник Љубљане
Jankovic.jpg
Према првим резултатима, Зоран Јанковић наставиће да ради посао градоначелника Љубљане. За њега је према још незваничним резултатима гласало нешто мање од 61,09 одсто бирача.
Избори за градоначелнике одржани су данас, осим у Љубљани, и у Словен Градецу, Кршком, Бовецу, Дестрнику и Дуплену.


Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар