11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 5. март 2012.

Активности Верског добротворног старатељства

 Чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке посетили Педијатријско одељење Института за онкологију и радиологију Србије и Дом за децу без родитељског старања „Јован Јовановић Змај“

Чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке посетили су 17. фебруара 2012. године децу на Педијатријском одељењу Института за онкологију и радиологију Србије. Фебруар је месец борбе против малигних оболења. Светски дан деце оболеле од рака, 15. фебруар ове године, обележен је активностима чији је мото „Ваша љубав нам значи јер заједно смо јачи“. Циљ ових активности је подизање свести о томе да је неопходно унапредити квалитет лечења.

И посета Милосрдне секције оболелој деци на Институту за онкологију је вид подршке и израз љубави. И сусрет са љубављу, великом љубављу родитеља који дају све од себе да помогну својој деци која се храбро боре да, уз помоћ лекара и медицинског особља Института, савладају тешку и опасну болест. Сусрет је увек топао и искрен, пун разумевања и подршке. У личном контакту родитељи отворе срце и поделе оно што им лежи на души. Овде важи правило да увек треба рећи: хоћу – могу - морам да живим! Једна мама је са својом ћерком направила мали плакат са овом поруком који се налази у просторијама дневног боравка као својеврстан подсетник. Зато се увек разговара о ведрим темама, школи, спорту, жељама и плановима. Донете су као и увек понуде, воће и црквену штампу: “Православље” и “Светосавско звонце”.

Постоји граница докле досеже људско знање - медицина, а ту границу најбоље осећају ови родитељи. Када се човек нађе близу те границе схвата да је живот људски у Божијим рукама и да је Божија помоћ уз велики труд лекара, толико потребна и неопходна. Зато је понекад сусрет са болешћу уствари сусрет са Богом.

Размишљамо и ми о чудесном сусрету човека са Богом, који смо управо прославили на празник Сретења Господњег,  када је старац Симеон држећи на својим рукама Богомладенца Христа објавио васцелом свету: Спасење Твоје, које си уготовио пред лицем свих људи; a Црква то вековима прославља и поје у тропару Празника “Радуј се, благодатна Богородице Дјево, јер из тебе засија Сунце правде, Христос Бог наш, који обасјава оне који су у тами. Весели се и ти, старче праведни, који си узео у своје наручје Ослободиоца душа наших који нам је даровао Васкрсење”.

Пожелевши пацијентима дечијег одељења Института за онкологију и њиховим родитељима успех у лечењу и оздрављење посета је завршена.

Молимо се да Господ,  једини Човекољубац услиши њихове молитве и жеље за оздрављење деце и да их укрепи на путу спасења.

Чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке су у суботу 25. фебруара 2012. године, уочи Недеље Сиропусне и Светог Симеона Мироточивог, посетили Дом „Јован Јовановић Змај“ при Центру за заштиту одојчади, деце и омладине Београда. Пред завршну недељу припреме за Велики, Часни пост „Недељу праштања“, да би нам Господ Животодавац отворио двери покајања а наша борба са грехом кроз подвиг поста, молитве и милосрђа дала добар плод и била на наше спасење, потребно је да прво, по Речи Господњој, опростимо грехе брату своме.

У духовној атмосфери међусобног праштања Чланови Милосрдне секције су припремили воће, слаткише, играчке, „Православље“ и „Светосавско звонце“. Прво су се сусрели са децом  која бораве у Дому „Јован Јовановић Змај“ а са којом се добро познају. Деца знају да гости долазе из Цркве и воле што им се донеси воће, слаткише и играчке. На растанку су по сопственој жељи прочитали молитву „Оче наш“ и нацртали срце на прозору пик ап-а којим су довезене понуде.
У Дому је деци обезбеђен смештај, исхрана, васпитање, психосоцијална подршка, здравствена заштита и школовање као и деци која живе у породици.

Други сусрет је био са децом у „Прихватилишту за ургентну заштиту злостављане деце“ које се налази у простору Дома „Јован Јовановић Змај“ као посебан програм Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Београда.

Прихватилиште обезбеђује заштиту злостављане деце коју је потребно хитно издвојити из угрожавајуће средине. Располаже са 20 места а корисници су деца и млади узраста од 7 до 18 година.  Основна функција Прихватилишта је да пружи безбедност и сигурност деци као и адекватну негу, бригу и психолошку подршку. У програму се примењују савремене методе третмана трауматизоване деце са циљем да се ефекти трауме умање а дете, које у Прихватилишту може да борави до 6 месеци, припреми за повратак у породицу или смештај у неки вид алтернативне заштите.

Деца су срдачно примила Чланове Милосрдне секције, као и дарове које су им донели. Сусрет је протекао у знаку упознавања, јер је ово прва посета деци у овом прихватилишту. Трудили су се да кроз разговор и дружење подстаку позитиван однос према животу, учењу, спорту и развијању сопствених потенцијала. На томе свакодневно раде и васпитачи и друго стручно особље Прихватилишта. Њихов задатак је врло сложен и тежак јер треба да ублаже и залече ране на нежним дечијим и младалачким срцима, ране које су им нанели њихови најближи. Ове ране  само показују, како разорну снагу има грех и опомињу да га увек треба сасећи у корену. Грех као отров трује здраве породичне односе и удаљује од Бога, који породици која живи благочестиво помаже да остане сложна и у љубави. У таквој породици је онда увек присутно оно благословено „опрости“ на које и позива Јеванђеље на самом прагу Великог Часног Поста.



















Извор: Српска Православна Црква

Нема коментара:

Постави коментар