11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 29. март 2012.

Хомосексуалци добијају право на децу

Могућност да се подвргну вантелесној оплодњи у Хрватској новим законом добиће и неудате жене, па и хомосексуални парови

Медицинска помоћ за добијање „детета из епрувете” ускоро постаје право сваке жене у Хрватској Фото Д. Јевремовић
Специјално за „Политику”

Загреб – Хрватска би већ у мају могла да добије нови закон о медицински потпомогнутој оплодњи којим се гарантује да свака жена, без обзира на брачни или партнерски статус, може да оствари право на помоћ стручњака у покушају да затрудни.

Законским решењем свакој се жени, била да је неудата било да има хомосексуалне склоности, тако пружа прилика да оствари свој сан и роди дете. Контроверзу око тога имају ли и лезбијке право на вантелесну оплодњу министар здравља Рајко Остојић једноставно је разрешио речима: „Што се мене тиче – геј је океј!”

Измене процедуре, која је у време владавине ХДЗ-а била врло компликована и конзервативна, због чега је тадашња власт наишла на осуду јавности, део су предизборних обећања Кукурику коалиције која је на изборима у децембру освојила већину у Сабору.

„Након година и година напокон смо добили закон о медицински потпомогнутој оплодњи који је у складу са најбољом европском праксом”, поручио је министар Остојић и најавио како ће до слања у хитну процедуру у Сабору законски предлог ићи у широку јавну расправу како би се чуле сугестије свих, а посебно „пацијената који најбоље знају какве тешкоће пролазе”.

Женама које се одлуче за поступак биће омогућен оптимални медицински поступак, односно замрзавање ембриона или другачије методе уколико не желе замрзавање, потом хормонална терапија која изазива најмање нежељених појава, те укидање одласка на правна и психолошка саветовања, што су морали да прођу сви парови.

Јасно је да је хрватску јавност занимало и објашњење могућности да се и хомосексуалним паровима омогућава оплодња, па је министар Остојић и одговорио на то, како га је назвао, комплексно питање.

„Деценијама се мењала дефиниција хомосексуализма, чак је раније била и сматрана болешћу. Данас је то нормално стање или да кажем на енглеском – gay is okay”, поручио је Остојић.
Удружења која бране права хомосексуалаца поздравила су министрову најаву, поручивши како „свако, без обзира на сексуалну оријентацију и брачни статус, има право на дете”, док у Цркви не мисле тако. Оштро се противе и упозоравају да ће се све одразити и на саму дефиницију брака и породице.

„Дете је плод љубави мужа и жене, па закон то мора да заштити. Црква овакав предлог закона не може да подржи”, упозорио је морални теолог Владимир Дугалић.
Поучени искуствима с бившом владом, из Удружења Родитељи у акцији (Рода), која окупља људе којима је заједничка борба против неплодности, законски предлог не сматрају „кораком напред, него кораком у месту”.

Најспорније су им чињенице да ће бити укинута анонимност донатора, па ће дете већ са 14 година добити прилику да сазна ко му је отац, број јајних ћелија који је ограничен на 12, иако су то у важећем закону биле само три ћелије, те број од шест покушаја вантелесне оплодње на рачун државе до 42. године жениног живота.

Несумњиво је да ће о предлогу владајуће коалиције за доношење новог закона о вантелесној оплодњи још бити полемика, а поготово се очекују критике Католичке цркве, опозиционог ХДЗ-а и других конзервативних кругова. Без обзира на критике и неслагања, последњу реч ипак ће имати посланици у Сабору у којем СДП и партнери имају убедљиву већину.


Младен Обреновић
објављено: 30.03.2012
 
Извор: Политка

Нема коментара:

Постави коментар