11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 19. фебруар 2012.

Евакуација угрожених и припреме за поплаве

БЕОГРАД - Екипе за ванредне ситуације у Србији и данас настављају евакуацију и збрињавање људи у најугроженијим општинама, на рекама нема ледених чепова, али су у многим локалним самоуправама и штабовма у току припреме за евентуалну одбрану од поплава и бујица.

Мађарски ледоломци који су претходних дана били стационирани у луци у Апатину, напустили су нашу земљу, јер је престала потреба за њиховим ангажовањем, саопштено је из јавног водопривредног предузећа "Воде Војводине".
Према подацима "Воде Војводине", водостаји на Дунаву су у стагнацији, осим на подручју Новог Сада где је забележен мали пораст од девет центиметара.

Водостаји и на осталим водотоцима у Војводини су у стагнацији, наведено је у саопштењу.

Покривеност водене површине ледом на Дунаву је од пет до 30 одсто, на деоници узводно од Новог Сада, а на деоници у зони и низводно од Новог Сада Формиран је потпун ледостај.

Дебљина леда креће се у просеку од 10 до 25 центиметара, наводи се у саопштењу и додаје да је на Tиси и банатским водотоцима, такође, Формиран ледостај.

Дебљина леда је од 15 до 35 центиметара, а на појединим местима и до 50 центиметара.

У Црној Tрави и на југу Србије снежни покривач је повећан за пола метра током протекла 24 сата, а путеви су и даље непроходни до 1.427 домаћинстава, казао је Танјугу Начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

До 3.575 људи се још увек може доћи само хеликоптером, рекао је Марић и подсетио да је до сада страдала 21 особа услед смрзавања.

Марић је истакао да упркос температурама које су у плусу, ситуација са топљењем снега нигде за сада није драматична, додајући да снега и даље има много и да је још приоритет његово чишћење и да ће данас бити Формиран и Стручно-оперативни тим за праћење ситуације на рекама, на чијем челу ће бити директор Републичке дирекције за воде Александар Продановић.

У последња 24 сата припадници ватрогасно-спасилачке јединице у Краљеву евакуисали су две старије особе из планинских села у студеничком и ушћанском крају, рекао је Танјугу командант јединице Миланко Обреновић.

Старицу Милеву Бркушанин Станић (91) спасиоци су уз помоћ мештана носили три, четири километра кроз дубок снег од засеока Чаље у селу Орља глава петнаестак километара изнад Студенице, до првог проходног пута и она је хоспитализована у Здравственом центру "Студеница".

Због лошег здравственог стања данас је из породичног домаћинства у селу Tадење изнад Ушћа евакуисан и један старији човек коме је била потребна медицинска помоћ.

Лед на Ибру код Краљева још није почео значајније да се топи упркос повећању температуре, па је настављено његово механичко уклањање, рекла је Танјугу директорка јавног предузећа "Западна Морава" Весна Цветић.

Она је казала да су за десетак дана, од када лед ломе багери, рашчишћена око четири километра корита Ибра.

"Циљ је да пре већег топљења снега и повећања водостаја, омогућимо већи проток Ибра", рекла је Цветићева и најавила да ће два багера која чисте реку у наредних дан-два стићи и до градске плаже, где је велика ледена плоча.

У Нишком округу око 800 становника у 450 домаћинстава је под блокадом због сметова на локалним и некатегорисаним путевима, речено је Танјугу у окружном штабу за ванредне ситуације.

Завејани путеви налазе се на подручјима општина Сврљиг, Мерошина и Гаџин Хан, а због повољних временских услова надлежни очекују да ти путни правци буду прочишћени током дана.

У општинама Нишавског округа Формирани су оперативни штабови који прате стање на терену у случају опасности од поплава, рекли су у штабу.

У Поморавском округу забрана кретања за шлепере и камионе са приколицом и даље је на снази на регионалним путевима Деспотовац - Сењски Рудник, Водна - Липовац и Стењевац - Ресавска Пећина, изјавила је Танјугу портпарол Полицијске управе у Јагодини Гордана Цветић.

У Зајечару се, са престанком снега, живот враћа у нормалу, мада на улицама има још доста снега.

Аутобуси и возови саобраћају по реду вожње, осим што и даље не иде путнички воз од Бора ка Мајданепку.

Путеви су проходни, осим локалних путева Халово - Шипиково, Глоговица - Салаш и Рготина - Салаш, због сметова.

Што се тиче путева у Tимочкој крајини, према инФормацијама Центра за обавештавање у Зајечару, и даље су непроходни путни правци Бољевац - Сокобања преко Ртња, Бор - Жагубица преко Црног врха, Лазница - Јасиково и Доњи Милановац - Мајданпек преко Омана.

Камионима са приколицом и шлеперима забрањено је кретање на прилазу Бабином Зубу, на путу Мајданпек - Неготин, Кладово - Голубац и Кладово - Неготин - Зајечар.

У деловима Подриња, на подручју општина Лјубовија, Крупањ и Мали Зворник, настављено је рашчишћавање локалних и некатегорисаних путева, раније засутих новим снегом и сметовима, док су магистралне и регионалне саобраћајнице проходне.

Испорука топлотне и електричне енергије у Крушевцу је уредна, нема прекида у телекомуникационој мрежи, док су сви путеви проходни, рекао је на седници Штаба за ванредне ситуације градоначелник Крушевца Драган Јовановић.

формиран стручно-оперативни тим за поплаве

На данашњој седници Републичког штаба за ванредне ситуације је Формиран стручно-оперативни тим који ће свакодневно заседати како би реаговао у случају евентуалних поплава.

"Tим ће заседати свакодневно и предлагати одговарајуће мере", рекао је заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић за телвизију Б92.

Он је навео да према подацима надлежних, Србији не прете поплаве на великим речним сливовима већ такозване "бујичне поплаве" које могу да задесе 26 општина.

Дачић, који је и командат Републичког штаба за ванредне ситуације је поновио да канали за наводњавање морају да буду очишћени како би се спречило изливање уместо отицање вишкова воде.

Он је навео и да су на неким каналим изграђене куће а да су неки затрпани и да "мора да постоји одговорност" оних који су то дозволили или урадили.

"Мора да постоји одговорност како је дошло до тога... посебна прича је да ли је било корупције или једноставно немара широм Србије", рекао је Дачић.

Он је најавио могућност да у среду буде укинута ванредна ситуација у републици а да се задржи у неколико округа које су угрожене поплавама.

"До краја идућег викенда ванредна ситуација би могла да буде укинута и на целом подручју", казао је Дачић подсетивши да је на данашњој седници штаба опредељено додатних 105 милиона динара помоћи најугроженијима.

Он је истакао и да је то реална циФра а да неке општине очекују да се новац добије и за друге потребе, наводећи да је међу захтевима био и да се подели 500 шспорета "смедедреваца".

ТАНЈУГ

Нема коментара:

Постави коментар