11111111111111

Претражи овај блог

среда, 13. октобар 2021.

Ментори косовске независности гурају радикализацију – и ово није крај (ВИДЕО)

Ментори косовске независности гурају радикализацију – и ово није крај (ВИДЕО)

Најновије заоштравање ситуације на северу Косова показује да се онај ко је одлучио да истера пројекат самопроглашене независности Приштине одлучио на радикализацију и то је најопасније. Ово није крај, упозорава дипломата Зоран Миливојевић.

Косовски пројекат нема шансе да заживи, ствари не иду у корист Приштине, како истиче Миливојевић, али ни онима који су решили да га по сваку цену остваре, па на овај начин врше притисак на Србију. 

Дешавања у јужној српској покрајини за овог дипломату нису изненађење, а резултат су спровођења политике Самоопредељења и Аљбина Куртија, коју је он најавио још у фебруару када је преузео власт после избора. 

 „Дакле, реч је о једној појави која је истог циља и карактера као и оно што је било на Брњаку и Јарињу, уз асистенцију специјалних полицијских снага и са настојањем да се демонстрира држава, односно способност и надлежност централних власти у Приштини на територији и да се то доказује на терену на један бруталан, најдиректинији могући начин. Мислим да ово није крај и да ће тога још бити, а све ово може да има и једну специфичну димензију јер у недељу имамо локалне изборе који су за Самоопредељење доста важни“, указује Миливојевић у емисији Свет са Спутњиком. 

Он је уверен да Курти све ово не би могао и смео да изведе без сагласности својих ментора који стоје иза такозване државе Косово и који од почетка вуку конце, попут Велике Британије.


Циљ – испитивање граница стрпљења Србије

На питање шта Срби могу да ураде у овој ситуацији, потпредседник Српске листе и кандидат за градоначелника Штрпца на Далибор Јефтић каже да је мир и свако решење које може да допринесе стабилности свакако у интересу Срба.

„Међутим, морам рећи да нисам изненађен дешавањима на северу Косова и Метохије из простог разлога што се у недељу одржавају локални избори, па је очигледно да је Куртију било потребно нешто што ће њему и његовој политичкој партији подићи рејтинг, јер је видео да му рејтинг није баш најбољи. Ми смо на ово упозоравали и представнике међународне заједнице чија и јесте највећа одговорност, јер су они ти који би требало да гарантују све оно што је договорено у погледу заштите живота српског становништва на простору Косова и Метохије“, напомиње Јефтић и додаје да ће Срби у недељу изаћи на локалне изборе.

Према речима председника Српског спољнополитичког круга Милисав Паић, у ситуацији када је Србија стабилизовала своју унутрашњу ситуацију, кренула у озбиљан привредни опоравак и војно ојачала, потребно је да се Срби испровоцирају како би учинили нешто што би дало повода за њихову даљу демонизацију и тврдње да је Србија та која је дестабилизујући фактор.

„Циљ је да се испитају границе стрпљења Србије. Наравно, Србија не може и не сме на то да гледа ћутке, а с обзиром на то да сви апели који су из Београда ишли према Бриселу и другим престоницама апсолутно нису дали резултате, очигледно је да Србија мора да одреди неку црвену линију преко које не може да иде“, каже Паић.

Страхови Срба јужно од Ибра много већи него на северу

Књижевник из Грачанице Живојин Ракочевић, описујући тренутну ситуацију на Космету, указује да су страхови Срба јужно од Ибра много већи него на северу, јер би се евентуална ескалација овог сукоба фатално завршила за 85.000 наших сународника јужно од Ибра и све наше најзначајније светиње, гледано у ширем културолошком, духовном и националном контексту.

Како је оценио, овај дан јесте био тежак, али Срби на КиМ живе у друштву у коме ће се због неких лекова у апотеци, кекса или парчета лима на аутомобилским таблицама подићи специјалци са прстом на обарачу који ће кренути да доказују оно што је суштина Косова, а то је да је оно настало на неправди.

„Као и свака неправда, оно мора силом да се одржава и ово је суштински проблем Косова и косовске идеје. Аљбин Курти је човек који има две, сасвим јасне идеје и оне се крећу у оквиру нечега што он види као косовско интегрално друштво, интегрализам сличан ономе какав смо имали у Југославији, и паралелно са тим великоалбанског пројекта. То је врло тешко разумљиво, али он то јако добро спроводи на терену и он ће урадити све до краја свог мандата да гура те две опције. Ми немамо готово никакве шансе да се на терену, нарочито јужно од Ибра, супротстављамо свему овоме“, упозорава Ракочевић.

Према оцени гостију емисије Свет са Спутњиком наредни потези приштинских власти показаће да ли су овим данас прешли црвену линију, а публициста Живојин Ракочевић закључио је да дијалога на КиМ може бити само онда када Срби јужно од Ибра кажу да имају слободу.

Косовска полиција спровела је у среду ујутру акцију у којој је затворено више продавница у северном делу Косовске Митровице и околним местима и на тај начин изазвала реакцију житеља тог града, који су камионима и возилима блокирали поједине градске улице и раскрснице. Полиција је користила шок бомбе и сузавац, а активиране су и сирене за узбуну. Нешто касније пристигли су и припадници специјалне јединице Росу, а слична акција одвијала се и у Звечан.

Извор: Спутњик 

 #Космет, #КосовоиМетохија, #росу, #Приштина, #Косово, #Kosmet, #KosovoiMetohija, #rosu, #Pristina, #Kosovo,

Нема коментара:

Постави коментар