11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 6. јун 2019.

ПОШТОВАТИ ЗАКОНЕ ЗЕМАЉСКЕ, ЖИВЕТИ ПО ЗАКОНУ БОЖИЈЕМ


24. мај / 6. јун
Преп. Симеон Столпник

Ваша Светости,  да ли је важније поштовати земљске законе или, пак, живети по законима Божијим?

Телу треба дати оно што му треба - храну и остало матерјално, али и души оно што је за њу храна, а то је духновна храна, тј. реч Божија.
Књижевници шаљу уходе да ухвате Господа у речи и тако Га осуде. Да би Га навели да каже нешто за шта би Га могли осудити, они се праве да су тобож заинтересовани за Његово учење, па почињу питање снисхођењем и додворавањем: „Знамо да право учиш и не гледаш ко је ко.“ Кушају Га и питају да ли им је допуштено давати данак ћесару.
А Господ, прозревши их, тражи да му покажу динар. Па, кад утврдише да је на њему ћесарев лик, Он им онда рече да дају ћесару ћесарево, а Божије Богу. Мислили су ако Он каже: „Дајте само ћесару“, тада би био крив, је на Бога хули и на Бога не мисли. Ако, пак, каже саамо Богу треба давати, а никако ћесару, тј. властима, и онда би био крив закону и властима. Био би крив Риму и могао би бити осуђен да народ диже на буну против римског цара. Али, Господ им даје одговор који нису очекивали и за који Га не могу осудити: Подајте цару царево, а Божје Богу.
То Бог од нас тражи. Не само једно, већ и једно и друго - и цару царево и Богу Божије. Значи, да живимо по закону земаљском, али Богу да дамо оно што Он од нас очекује.

Свети Патријарх Српски Павле

Нема коментара:

Постави коментар