11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 15. октобар 2018.

До краја јесени без пенала за раскид уговора с оператерима


Ових дана у скупштинску процедуру требао би да уђе закон о електронским комуникацијама који ће прекинути дугогодишњу праксу која је ишла на штету грађана

Нови закон о електронским комуникацијама ускоро ће ући у скупштинску процедуру. Представници министарства трговине најавили су да очекују да ће прописи бити усвојени у јесењем заседању.

Прописи ће бити готово у потпуности измењени, али оно што је за грађана једна од најважнијих промена јесте могућност повољнијег раскида уговора с оператерима мобилне и фиксне телефоније као и кабловским и интернет провајдерима.

Према новим правилима, и пре истека уговора корисници ће моћи да га раскину без плаћања пенала.

Оператери су практично и у овом тренутку у обавези да тако поступају, али у пракси одуговлаче с изменом општих услова пословања. Наиме, Министарство трговине је још пре четири месеца донело решење по коме је, према Закону о заштити потрошача, пракса наплаћивања пенала због превременог раскида уговора – неправична.

Корисници, који су раскидали уговоре с оператерима, из било ког разлога, до сада су морали да плате преостале рате иако им услуге нису испоручене. Тако се дешавало да је неко, ко је после два месеца од потписивања двогодишњег уговора одлучио да промени оператера, био у обавези да плати чак 22 преостале месечне претплате. Осим што су на овај начин корисници практично кажњавани, оператери су покушавали тако да их вежу за себе.

Јасно је да је многим корисницима било лакше да буду незадовољни услугом и чекају истек уговора, него да иду код другог оператера, а претходном плате позамашну суму због превременог раскида уговора.

У министарству су за наш лист тада рекли, да је поента да кориснику треба дати могућност да у тренутку када жели да раскине уговор бира шта је за њега боље, а не да буде условљен. Рецимо, оператери су током потписивања уговора с корисницима давали попусте на интернет, па је он уз уговорну обавезу, на пример, коштао 500, а без уговора 700 динара месечно.

– Правично би било да корисник који жели да раскине уговор, после два месеца од потписивања с оператером, плати само разлику у тој цени, јер му је она снижена управо због уговорног односа од две године. У случају да жели да раскине уговор после 20 месеци потрошачу је повољније да сачека да обавеза истекне него да ретроактивно плати ту разлику у цени интернета – објаснили су у министарству.

Они су ипак сумњали да ће ова промена бити усвојена тако лако јер су оператери у обавези да измене опште услове пословања. Због тога је министар трговине Расим Љајић недавно рекао да ће држава ову измену унети у закон како телекомуникационе компаније прописе не би тумачиле произвољно.

Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар