11111111111111

петак, 12. октобар 2018.

МОЛИТВА ПРВА Пресветој Богородици у част Њене иконе ЈЕРУСАЛИМСКА


О, Пресвета и Преблагословена Мајко Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа, Пречиста Приснодјево, Богородице Марија, Покровитељко и Заступнице наша! Припадамо и клањамо се Теби,
пред светом и чудотворном Јерусалимском иконом Твојом и смирено Ти се молимо: послушај глас мољења наших, која Ти из све душе приносимо, види жалост и искушења наша, и, као уистину љубвеобилна Мајка, помози нама беспомоћнима и клонулима, који у многе грехе падамо и непрестано Господа и Саздатеља нашег разгневљујемо. Њега умоли, Владичице, да нас не погуби са безакоњима нашим, већ да нам, због Твога заступништва, покаже Своју човекољубиву милост. Измоли нам, Сведобра, здравље душевно и телесно, истинско покајање за грехе, напредовање у врлинама хришћанским, живот благодатни, мирни и побожни, плодове земаљске, благорастворење ваздуха, правовремене кише и вишњи благослов за сва добра дела и делања наше. Сачувај нас и заштити у миру и поретку добром, и помози свакоме да носи добри и лаки јарам Христов у трпљењу и смирењу, на спасење душа наших, ограђујући нас Мајчинским покровом Својим од искушења ђаволских и свакога зла.

О Царице свеопевана, Мајко Божија сведобра! Пружи богоносне руке Своје на умољење к љубљеноме Сину Твоме, Господу нашем Исусу Христу, и заједно са самолитвеницима Твојим, који су заједно са Тобом на икони Твојој изображени - праведним родитељима Твојим, Јоакимом и Аном, умоли Христа да нас помилује и да нас избави од погибли вечне, и као што си негда, у невољи великој, Нилу, који се пред овом иконом Твојом молио, утеху и добро обећање даровала, тако и сада услиши и нас бедне и грешне, и пројави нам велику Своју милост: болесне исцели, жалосне утеши, невољнике од невоља избави, путнике и морепловце неповређене сачувај, и све нас удостој да живот наш земаљски побожно окончамо, да добру хришћанску кончину имамо, да причасници Светих Тајни будемо, и да Царство Небеско наследимо: да у светлости и радости Светих појемо и величамо милосрђе Твоје и Господа нашег Исуса Христа, Који се од Тебе родио, и Коме, са беспочетним Оцем и Пресветим Духом, приличи свака слава, част и поклоњење, у све векове. Амин.

МОЛИТВА ДРУГА Пресветој Богородици у част Њене иконе ЈЕРУСАЛИМСКА

Пресвета Госпођо, Владичице Богородице, Надо свих који се у Тебе надају, Заступнице тужних, Прибежиште очајних, удовица и сирочади Хранитељко! Услиши и помилуј нас, грешне и недостојне рабе Твоје, који са умилењем пречистој икони Твојој припадамо: умоли, Милосрдна Владичице, Сина Свога и Господа нашег Исуса Христа, да одврати од нас праведни гнев Свој, да нам опрости грехе и безакоња наша, да се добротом Његовом удостојимо да живот свој у покајању окончамо и милост Његову да стекнемо, са свима избраницима Његовим, јер си благословена и препрослављена у векове векова. Амин.

Тропар икони, глас 3.

Као заступништва Твога потврда и милосрђа Твога јављање, показа нам се икона Јерусалимска, Владичице: пред њом душе наше у молитви изливамо и с вером Ти вапијемо: на људе Своје, Милосрдна, погледај и све жалости и туге наше исцели, утеху добру у срца наша ниспошљи и спасење вечно душама нашим измоли, Пречиста!

Тропар икони, глас 4.

Богорадована владичице, препрослављена мати милости и човекољубља, свемилостива заступнице целог света! Ми, слуге твоје, приљежно твојој заштити прибегавамо и величанственој икони твојој са умиљењем припадамо, и молимо те: Узнеси топлу молитву Сину твоме и Богу нашем, о свеопевана царице Богородице, да нас избави од свих болести и туге твојим молитвама, и од свих грехова ослободи, и покаже наследницима Царства Свога небеског. Јер ти велику и неисказану слободу имаш као мати Његова и све од Њега можеш да испросиш, једина преблагословена у све векове.

Кондак икони, глас 3.

Уверење твога заступања и доказ твога милосрђа, показала је твоја икона звана Јерусалимска, владичице Богородице, јер пред њом молитве душе наше изливамо и са вером ти кличемо: Погледај, милосрдна, на људе твоје, и све туге и боли ублажи, и благу утеху пошаљи у срца, и испроси вечно спасење душама нашим, Пречиста Богородице.


Повест иконе Пресвете Богородице Јерусалимске

Икону Мајке Божије, звану „Јерусалимска”, по Предању, иконописао је свети Еванђелист Лука у години Успења Пресвете Богородице (петнаест година по Вазнесењу Господњем). Икону је 453. године из Јерусалима у Константинопољ пренео византијски цар Лав I Велики, и она је тада била смештена у храм Мајке Божије, зван „Живоносни Источник”. За цара Ираклија, у време напада Скита на Константинопољ, престони град је био спасен после свенародне молитве пред Јерусалимском иконом Богородичином. После овога, цар је наредио да се икона пренесе у Влахернску цркву, где се она налазила идућих три стотине година. Почетком десетога столећа, у време похода Руса на Корсун, то јест Херсон, икона је била пренесена у тај град. Када се касније овде крстио, свети Кнез Владимир је понео ову икону са собом у Кијев, а када су становници Новгорода примили Хришћанство, свети Кнез Владимир им је послао на дар Јерусалимску икону, и она је више од четири стотине година почивала у Новгороду. Када је, пак, Иван Грозни освојио Новгород, он је Јерусалимску икону пренео у Москву, у Успенску цркву. У време најезде Француза 1812. Јерусалимска икона је украдена и однесена у Париз, где се и данас налази у цркви Пресвете Богородице.


фото - сестре
Икона Јерусалимске Мајке Божије у Цркви
Светог Великомученика Димитрија у Солуну. 
Извор: Манастир Лешје

Нема коментара:

Постави коментар