11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 10. јул 2018.

Духовне радости у Аустралији


Пола века храма Светог Наума Охридског у Њукаслу. Храмовна слава у Дапту.

У суботу, 7. јула 2018. године, Српска православна парохија Светог Наума Охридског у Њукаслу прославила је храмовну славу и свог
 заштитника Светог Наума Охридског и 50-годишњицу од освећења храма. Његово Преосвештенство Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске г. Силуан началствовао је светом архијерејском Литургијом. Саслуживали су јереј Далибор Павловић, протојереј Јаков Карлес, парох храма Светог Николаја у Волзенду Заграничне Руске Православне Цркве, као и протођакон Петар Мракић.

Многобројни верни народ испунио је црквену салу на свечаном ручку и духовно-културном програму после славског обреда и литије. Надлежни парох јереј Далибор Павловић одржао је интересантно излагање о историји парохије, наглашавајући помоћ коју је парохија добијала од блажене успомене протојереја Јована Лупиша, као и других свештеника Руске Православне Цркве током дуго низа година.

У шесту недељу по Педесетници, 8. јула 2018. године, српска парохија у Дапту торжествено је прославила храмовну славу - Рођење Светог Јована Крститеља. Уз учешће многобројног верног народа, саслужење олтарских прислужитеља и чтечева, протођакона Петра Мракића, протојереја Бранка Босанчића, као и протојереја-ставрофора Љупка Чубриловића, Илије Драгосављевића и Милана Збиљића, свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Владика г. Силуан.

После евхаристијског славља традиционално је обављен славски трократни опход око храма, освештано кољиво, а са домаћинима славе Новицом и Ковиљким Алексић преломљен славски колач. Уследила је славска трпеза љубави трудом вредних чланица локалног Кола српских сестара. Пригодне говоре одржали су г. Раде Ђукић, председник Ц.О; проте Љупко Чубриловић и Илија Драгосављевић, проф. Никола Лакета и Преосвештени Владика који је захвалио и бираним речима утешио и охрабрио парохијане и присутне госте из Волонгонга, Сиднеја и Њукасла како би се и даље ревносно трудили око своје свете Цркве, подсећајући их на речи Апостола: Добро чинити да вам се не досади (Гал. 6,9).

Извор: Митрополија аустралијско-новозеланска




Нема коментара:

Постави коментар