11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 10. јул 2018.

Празници у Епархији будимљанско-никшићкој


Празник иконе Пресвете Богородице Тихвинске у Никшићу. Епископ Јоаникије богослужио у манастиру Шудикова. Ивањдан на Лукову и Кутима.

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је 9. јула 2018. године, на празник Преподобног Давида Солунског и иконе Пресвете Богородице Тихвинске, свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу у коме се налази копија чудотворне иконе Тихвинске Богородице.

Владици је саслуживало више свештеника, свештеномонаха и ђакона Епархије будимљанско-никшићке, а у литургијском сабрању молитвено је учествовао верни народ Никшића. У својој архипастирској беседи Преосвећени Епископ г. Јоаникије говорио је о празновању икона Пресвете Богородице, које, како је казао, има оправдање ако се преко неке чудотворне иконе излива Божја благодат, нарочито ако чудотвори дарујући вернима здравље душе и тела.

-Када Црква установљује празнике појединих икона то значи да се безбројна чудеса, исцјељења, просвећења изливају преко те иконе. Тако и ова икона Пресвете Богородице Тихвинске, коју данас прослављамо и која је, по предању, насликана руком Светог апостола Луке. Не знамо тачно да ли је то тако, али, то нема много везе, јер, у Цркви је значајније оно суштинско - да ли та икона преноси Божју благодат и да ли свједочи својим изгледом и својом светињом свету вјеру православну, рекао је Његово Преосвештенство и истакао да је важно да знамо за њену благодат, њена чудеса, а на научницима је да се баве историјатом настанка, јер суштина иконе, нагласио је епископ Јоаникије, није у томе ко је сликао, него чудеса која се преко ње изливају.

-Свако ко је био у Тихвинском манастиру, када дође пред ту икону осјећа се као пред Гробом Господњим, као пред Голготом, као пред моштима Светих Божјих угодника и ту има потребу да се Богу моли. Молитве многих пред том иконом су биле услишене, бесједио је Преосвештени владика, додајући да чудотворна икона Пресвете Богородице Тихвинске има чудесну историју. Владикаје подсетио да је у временима опасности од бољшевизма и безбожника икона била пренесена у руску цркву у Чикаго где је ондашњи епископ дао завештање да када се обнови Тихвински манастир икона опет буде враћена у Русију.

-Многи побожни Руси, који су избјегли од револуције, испред огња и мача безбожника, да би спасили вјеру, светиње, част, образ, своје животе, вјеровали су у обновљење Русије, као и наш Свети владика Мардарије Ускоковић, који је, тидесетих година, налазећи се у Америци и знајући какав је погром био у Русији, писао о Русији као светој Русији и вјеровао да ће се Русија, кад тад, вратити себи, својој Цркви, својим светињама, манастирима, својој светој православној вјери, казао је Владика и нагласио да Русија, не само да је обновила Тихвински манастир, него се обновила вера у Русији и захвалио Богу што је тако.

-Вјерна копија Чудотворне иконе Пресвете Богородице Тихвинске, благодаћу и милошћу Божјом, налази се у Саборном храму у Никшићу. Благодаримо Богу што смо имали ту прилику, добили смо је на дар од браће Руса и на томе од срца благодаримо. Овдје, већ, имамо дивне плодове ове Чудотворне иконе, народ се сваког петка сабира на молитву пред иконом ове Пресвете Богородице, као што је и данас, иако је радни дан, да прославимо овај дивни празник, да се помолимо Богу и Пресветој Дјеви Богородици, јер Њене молитве изливају благодат, Њене молитве су брзо услишене пред лицем Божјим, Њене молитве умилостивљују вјечног и праведног Судију Бога и Спаситеља нашег Господа Исуса Христа, закључио је, на крају своје беседе, Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Поводом празника иконе Пресвете Богородице Тихвинске, чија се копија налази у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу, у недељу, 8. јула 2018. године, свечано бденије са петохљебницом служили су свештеници архијерејског намесништва никшићког: протојереј-ставрофор Драган Крушић, протојереји Василије Брборић и Остоја Кнежевић и ђакон др Никола Маројевић.

Светој служби Божјој присуствовао је верни народ Никшића, а службу је појањем пратила певница Саборног храма.  Чудотворна икона Пресвете Богородице Тихвинске, дар Међународног фонда ОКА из Москве никшићком Саборном храму, допремљена је у Никшић уочи празника Светог Василија Острошког 2014. године. Она се однедавно налази у свом прелепо украшеном трону, а свештенство са благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија сваког петка после вечерње службе служи молебан Пресветој Богородици, свеопштој заступници и заштитници целог света и целе Цркве.

У шесту недељу по Педесетници, на празник Свете мученице Февроније, 8. јула 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Шудикова.

Саслуживало је свештенство беранског намесништва и монаштво манастира Ђурђеви Ступови, уз молитвено учешће јерног народа. У литургијској проповеди Преосвећени Епископ г. Јоаникије је говорио о Светом Јовану Крститељу, чије Рођење је света Црква прославила дан раније.

На празник Рођења Светог Јована Крститеља и Претече, у суботу 7. јула 2018. године, служена је света Литургија и одржан црквен-народни сабор на Лукову.  Литургијом је началствовао јеромонах Јефтимије (Шкулетић), игуман Пивског манастира, а саслуживало је свештенство аријерејског намјесништва никшићког.  Сабраном верном народу, који је у великом броју учествовао у литургијском сабрању, празник Рођења Светог Јована Крститеља, честитао је игуман Јефтимије. Речима пастирског слова обратио се и протојереј-ставрофор Слободан Јокић, надлежни парох, који је захвалио својим парохијанима што редовно учествују у светим богослужењима и брину о храму Светог Јована Крститеља на Лукову, као и Црквеном одбору, чији чланови су домаћини храмовне славе. Освештан је и преломљен славски колач домаћина славе г. Бранка Вучковића са породицом.

На празник Рођења Светог Јована Крститеља - Ивањдан, 7. јула 2018, године, храм у Кутима, у Жупи никшићкој, обележио је славу светом Литургијом коју је служио надлежни парох протојереј Василије Брборић. Преломљен је славски колач домаћина славе г. Павла Брборића. За идућу годину кумства славе прихватио се г. Славко Лончар

Извор: Епархија будимљанско-никшићка




Нема коментара:

Постави коментар