11111111111111

Претражи овај блог

субота, 30. јун 2018.

Спомен-храм Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских


У Епархији зворничко-тузланској прослављен је Видовдан, Свети мученик кнез Лазар и сви свети мученици српски, Крсна слава првог војног спомен-храма у Републици Српској - историјски споменик од изузетног значаја за Републику Српску. 

У бијељинској касарни „Војвода Степа Степановић“, 27. јуна 2018. године, прослављена је Крсна слава Спомен-храм Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских, кумовали су припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Крсна слава Војске Републике Српске и Трећег пешадијског РЕПУБЛИКА СРПСКА пука Оружаних снага БиХ, кум славе Чедомир Павловић, и Крсна слава Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године, кумовали чланови Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“ Министарства одбране Републике Србије.

После ломљења славских колача, Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Г. Фотије, у видовданској беседи, саветовао је окупљене православне хришћане припаднике Оружаних снага БиХ, Граничне полиције БиХ, Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Територијалне ватрогасне јединице у Бијељини: „ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ, Свети мученик кнез Лазар у боју на Светом Косову, 1389. године, определио се за Царство небеско, за живот и слободу, за небеске врлине, за светост и вечност, СЛЕДИМО ГА“.

Протонамесник Васо Поповић, православни војни свештеник и  председник Организационог одбора видовданских свечаности, истакао је да овај спомен-храм чува успомену и молитвено сећање на све ратне добровољце Семберије, Мајевице и Подриња у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године, на учеснике антифашистичке борбе у Другом светском рату, на борце у Одбрамбено-отаџбинском рату (1992-1995), као и на све погинуле војнике, полицајце, ватрогасце и војне љекаре који су пострадали на дужности.

Спомен-храм Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских, у Касарни „Војвода Степа Степановић“ у Бијељини, први је православни војни спомен-храм саграђен након Другог светског рата на целом простору бивше СФР Југославије.

У храму се налазе фотографије војника и војсковођа из ослободилачких ратова, као и многи други важни предмети из српске војне и народне историје (копија Законика цара Стефана Душана, документа, заставе... ). Стара дечија колевка из Крушевца, дио сталне музејске поставке, нашла је своје место поред олтара, под иконом Пресвете Богородице ОДИГИТРИЈА, све војнике и полицајце подсећа на мајчино крило – НА РОДИТЕЉЕ.

У Спомен-храму Светог мученика кнеза Лазара, у име вишегодишње успешне сарадње, капетан фрегате Светозар Василески, начелник Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“ Министарства одбране Републике Србије, уручио је протонамеснику Васи Поповићу, старешина спомен-храма, оркестарску војну трубу и књигу „Станислав Бинички” Маријане Дујовић. Удружење ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца из Београда и Друштво српских домаћина из Београда поклонили су вредне књиге за библиотеку у овом спомен-храму.

Свечана академија „У сусрет Видовдану“ у Епархијском културном центру

На свечаној академији „У сусрет Видовдану“ у Епархијском културном центру, а коју је организовала СПКД „Просвјета“ Градски одбор Бијељина, беседио је Његово Преосвештенство Епископа зворничко-тузланског Г. Фотије и др Милош Ковић. На Академији су додељене награде ученицима генерације основних и средњих школа са подручја града Бијељина. Проф. др Митар Новаковић, председник СПКД „Просвјета“, нагласио је да „Просвјета“ наставља традицију обележавања значајних датума из српске историје.

Спомен-соба погинулих бораца у Одбрамбено-отаџбинском рату (1992-1995)

Након свечане академије отворена је спомен-соба у Музеју Семберије, која је чувар наше захвалности и вечне успомене на погинуле борце Источнобосанског корпуса Војске Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату (1992-1995). Спомен-соба је отворена на 25. годишњицу од оснивања Борачке организације Републике Српске. Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Г. Фотије заветовао је окупљени православни народ Семберије и Мајевице: „Морамо се сећати наших јунака и мученика, 982 Обилића, јер су они нови косовски мученици. Борили су се за исте идеале, за слободу и веру православну. Добро чувајмо тај завет. Чувајмо успомену на њих и сачуваћемо слободу“.

Видовдански концерт „У част и спомен бесмртних хероја“

Видовданске свечаности завршене су концертом „У част и спомен бесмртних хероја“ у Центру за културу „Семберија“ у Бијељини. Наступали су Уметнички ансамбл „Станислав Бинички“ Министарства одбране Републике Србије и Српско пјевачко друштво „Србадија“ из Бијељине. Видовдански концерт организован је са благословом Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског Г. Фотија, у години у којој прослављамо 100. годишњицу побједе и ослобођења у Великом рату (1914-1918), 73. годишњицу побједе над фашизмом у Другом светском рату и 26. годишњицу формирања Војске Републике Српске, у част и спомен бесмртних хероја ослободилачких ратова. Концерт је отпочео химном Републике Србије „Боже правде”, химном Републике Српске „Моја Република” и песмом „Погреб два раба” од Бранислава Нушића (1887). Капетан фрегате Светозар Василески, начелник Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“ Министарства одбране Републике Србије, у свом обраћању новинарима пред почетак концерта рекао је: „Поштујући благослов и савет покровитеља, Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског Г. Фотија, да овај културни догађај не смемо посветити нама већ најхрабријима. Вечерас, на први поглед, чини нам се да је први ред у овој сали непопуњен, ако пажљивије погледамо, на други поглед, видећемо да у првом реду седе стотине хиљада БЕСМРТНИХ ХЕРОЈА, јунака, ослободилачких ратова у 20. веку“. Концерт је завршен чувеним Маршом на Дрину, који је компоновао Станислав Бинички.

Зорица Зец
Извор: Српска Православна Црква




Нема коментара:

Постави коментар