11111111111111

Претражи овај блог

субота, 14. април 2018.

САД, Британија и Француска напале Сирију


САД и њихови савезници извели су ноћас више од 100 напада на Сирију „у једном удару”.- Русија није користила своје системе одбране да сузбије напад.-Сиријски медији: Уништена зграда научног центра, троје рањено

ДАМАСК - Сједињене Америчке Државе, Велика Британија и Француска ноћас су извеле ваздушне ударе на Сирију, у којима је погођена и ваздушна база западно од Дамаска, у близини границе са Либаном.

Напад је погодио и војни депо у источном Каламуну, северозападно од Дамаска, локацију у Масјафу 170 километара северно од престонице.

Сиријски медији су јавили да је погођен научно истраживачки центар у Дамаску за који Пентагон тврдим да је коришћен за развијање и производњу хемијског и биолошког оружја, преноси Ројтерс. (Танјуг)

Пентагон: САД и савезници извели више од 100 напада

ВАШИНГТОН –  САД и њихови савезници извели су ноћас више од 100 напада на Сирију „у једном удару”, за који је Пентагон казао да је уследио након потпуно уверљивих доказа да је сиријски председник Башар ал Асад одговоран за хемијски напад у којем је коришћен гас хлорин.

Амерички министар одбране Џим Матис и генерал Џозеф Данфорд навели су да су ракете са бродова и из авиона погодиле три главна хемијска постројења, што је изазвало противваздушну одбрану Сирије да реагује.

Пентагон није могао да потврди колико ракета је погодило циљеве.

Матис и Данфорд су рекли да је циљ удара да буде уништено хемијско оружје без цивилних жртава или страдања страних бораца у грађанском рату у Сирији у којем учествује више страна, посебно оних из Русије.

„Ми смо посебно идентификовали циљеве како бисмо умањили ризик од увлачења руских снага”, рекао је Данфорд новинарима.

Генерал Данфорд је навео да је америчка војска саветовала Русији да остане изван ваздушног простора који ће бити коришћен током напада, али их није унапред обавестила о њему.


Русија није користила своје системе одбране да сузбије напад

МОСКВА – Русија није користила своје системе противваздушне одбране у Сирији како би сузбила ракетне ударе САД, Британије и Француске, саопштило је данас Министарство одбране Русије.

„Јединице руске одбране распоређене у Сирији нису коришћене да сузбију напад”, наводи министарство, преноси ТАС С.

Претходно је саопштено да ниједна ракета која је испаљена на Дамаск није пала у зону руске ваздушне одбране у Тартусу и Хмејмиму, уз тврдње да су системисиријске противваздушне одбране оборили значајан део ракета када су се приближавале циљевима.


Матис: Нема извештаја о америчким губицима у нападу на Сирију

ВАШИНГТОН, – Амерички министар одбране Џејмс Матис данас је рекао да нема извештаја о америчким губицима у нападу на Сирију, који је описао као жесток, али пажљиво ограничен.

Пентагон је саопштио да је циљ напада било „срце” Асадових програма за развој и производњу хемијског оружја, јавио је АП.

Матис је навео да је напад био једнократан удар како Асад не би поновио употребу хемијског оружја.

Нападе су извели авиони са посадама, а са бродова у Медитерану су испаљене крстареће ракете.

Матис је обелоданио да САД још нису потврдиле да је најновији хемијски напад у Сирији, 7. априла у Думи, укључивао употребу гаса сарина.

Он је казао да је коришћена најмање једна хемикалија - хлорин, који има легитимну индустријску примену и чије коришћење раније није изазвало амерички војни одговор.

Фрaнцуска : Гађали смо мете у Сирији, Русија била унапред обавештена

ПАРИЗ – Француска министарка одбране Флоранс Парли изјавила је да је француска војска током ноћи гађала главни сиријски центар за истраживање хемикалија и још два објекта, тврдећи да је Русија била унапред обавештена да ће удари бити изведени.

Министарка је то рекла неколико сати након што је француски председник Емануел Макрон наложио војну интервенцију у Сирији, заједно са САД и Британијом, у нападу на арсенал хемијског оружја сиријске владе, преноси Ројтерс.

„Не желимо сукоб и одбијамо било какву логику ескалације, и то је разлог што смо, са својим савезницима, обезбедили да Руси буду унапред обавештени”, рекла је Парли новинарима у краткој изјави, заједно са министром спољних послова Жан-Ив Ле Дријаном.

Иран: САД и савезници сносиће последице напада на Сирију


ТЕХЕРАН– Министарство спољних послова Ирана осудило је данас нападе на Сирију који су протекле ноћи изведени на челу са САД, упозоривши да ће Вашингтон и његови савезници сносити одговорност за последице у региону и шире, јављају ирански државни медији.

„Без сумње, САД и њихови савезници, који су предузели војну акцију против Сирије упркос одсуству било каквог доказа...сносиће одговорност за регионалне и трансрегионалне последице овог ризичног подухвата”, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Како истиче Министарство, „Иран се противи употреби хемијског оружја на бази верских, правних и етичких стандада, док у исто време...снажно осуђује употребу таквог оружја као оправдање за агресију на једну суверену државу”.

Аналитичар Хосеин Шеикхолеслам, бивши ирански амбасадор у Дамаску, рекао је државној телевизији да ће ноћас изведени напади помоћи да се Сиријци уједине иза владе и да ће стабилизовати сиријску владу.

(Танјуг)

Грчка неће учествовати у војним нападима на Сирију

Од нашег дописника

Атина –Грчка остаје по страни и неће учествовати у војним акцијама против Сирије уколико за то не постоји одлука Савета бебедности.

„Грчка је мирољубива земља и то жели и да остане“-изјавио је заменик министра иностраних послова Јоргос Катругалос и подсетио да Грчка није учесвовала ни у војним операцијама у Авганистану али су њене снаге учествовале у обнови земље.

Говорећи о нападу на Сирију,Катругалос је у интервјуу ТВ Скај подсетио да је то „само понављање истог прошлогодишњег сценарија у коме су учествовали Белика Британија и Француска. Ј.П.С.
  
Сиријска војска: Нема погинулих у нападима западних снага


ДАМАСК/МОСКВА – У ракетним нападима, које су протекле ноћи САД, Британија и Француска извеле против Сирије, нико није погинуо, саопштила је сиријска војска.„Напади су нанели само материјалну штету на сиријској територији”, наводи се у саопштењу, а преноси државна агенција САНА.Истовремено, Тас с јавља да руска амбасада у Дамаску данас ради уобичајено и да нема информација да међу повређенима има Руса.Како су медији раније пренели, у ноћашњим нападима је рањено троје људи.



Извор: Политика




Нема коментара:

Постави коментар