11111111111111

Претражи овај блог

петак, 23. март 2018.

Нови Музеј Епархије будимске у Сент Андреји


Свечаност у Сентандреји поводом почетка радова на новом Музеју Епархије будимске

Дана 22. марта 2018. године у згради Препарандије у Сентандреји, која је у власништву Српске православне Епархије будимске, уприличена је свечаност поводом потписивања уговора о почетку радова на обнови и адаптацији новог изложбеног простора тј. Музеја Епархије будимске. Присутне су поздравили Епископ будимски и администратор темишварски г. Лукијан и архијерејски заменик протојереј-ставрофор Војислав Галић.

Овом приликом испред Министарства за људске ресурсе под чијим покровитељством се врши обнова присутнима се обратио државни секретар за односе са црквама и верским заједницама г. Шолтес Миклош, који је истакао да Влада Мађарске има изузетно добру сарадњу са Епархијом будимском и уопште са Србима у Мађарској, као и са Републиком Србијом. Он је направио кратак пресек онога што је до сада урађено у погледу помоћи Србима у Мађарској. Такође је изнео планове за будућност, односно наставак покровитељства и помоћи пројектима које води Епархија будимска.

Радови на новом музејском простору би требали бити окончани крајем ове године. С обзиром да Музеј (који се тренутно налази у просторијама Епархије будимске) чува велико културно-уметничко благо, нови изложбени простор би свакако представљао нови туристички потенцијал Сентандреји.

Својим присуством и говором, подршку Епархији и Србима изјавили су и градоначелник Сентандреје г. Вершеги Миклош и представник Сентандреје и околине у Паралменту Мађарске г. Хадхази Шандор.

Кустос Музеја Епархије будимске мр Коста Вуковић и архитекте представили су пројекат јавности. Епископ будимски г. Лукијан са својим свештенством заблагодарио је Господу и призвао његов благослов за почетак радова и са гостима обишао зграду Препарандије тј. новог Музеја Епархије будимске.

Свечаном догађају присуствовали су амбасадор Р. Србије у Мађарској г. Раде Дробац, представник Срба у Паралменту Мађарске г. Љубомир Алексов, председница српске Самоуправе у Мађарској г. Вера Пејић-Сутор, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе г. Зоран Вапа и остали представници културног и јавног живота Срба у Мађарској.

јеромонах Варнава Кнежевић




Нема коментара:

Постави коментар