У давној прошлости, појам поста обухватао је потпуно
уздржавање од било какве хране, да би касније попримио смисао уздржавања од
једне врсте хране која се назива „мрсном", тј. оном која у себи садржи
масноће животињског порекла, али, у одређеним периодима и од хране која је
спремана на биљним масноћама. Тако у чисто посну храну спадају: хлеб, поврће,
воће и разни други плодови. Посебну врсту поста представља „сухоједење",
које подразумева употребу само некуване, дакле суве посне хране.
Уље и вино су дозвољени свим данима осим среде и петка који
се посте „на води".
Риба се једе сваке суботе и недеље као и на Ваведење
Пресвете Богородице, чак и ако празник падне у среду или петак.
Последња недеља Божићног поста пости се строжије, без
употребе рибе, а по могућности „на води".
На Бадњи дан се не употребљава ни уље ни вино, већ се
обавезно пости „на води".
Веома је важно да православни хришћани који живе у земљама у
којима се новогодишњи празници славе по новом календару и падају у време
Божићног поста, не прекидају пост, већ да Нову Годину прослављају када она дође
по православном календару, поштујући традицију својих предака и црквена
правила.
Извор: ТВ. Храм
Извор: ТВ. Храм
Нема коментара:
Постави коментар