11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 12. новембар 2017.

НЕМЦИ ТВРДЕ: ЕУ се распада до 2040. године

Дугорочна стратегија немачког бундесвера узнемирила ову земљу и целу Европу. Најцрњи од шест сценарија предвиђа распад ЕУ и конфронтације.

ЕВРОПСКА унија могла би сасвим да се распадне до 2040. године!

Ово није теорија завере која се препричава по кулоарима, него један од закључака студије немачког Бундесвера. Први пут у својој историји, Бундесвер је сачинио опсежну геостратегијску прогнозу на више од сто страна и осим овог најтежег, нуди још пет сценарија који су, како се истиче, подједнако остварљиви.

Немачки војни естаблишмент завршио је ову студију у фебруару, али је носила ознаку "тајно" која је ових дана скинута. Циљ израде било је утврђивање оквира у којима ће се кретати немачки Бундесвер. Расплет ситуације на међународној сцени прогнозиран је, између осталог, на основу друштвених трендова и постојећих конфликата. Конкретне рачунице о неопходној опреми и праву меру јачине војне силе, документ, међутим, не доноси.

У најцрњем од шест сценарија под насловом "ЕУ у распаду и Немачка у реактивном модусу" аутори полазе од такозване "мултипле конфронтације". Пројекција будућности описује свет у коме међународни поредак трпи тешке ерозије после читавих декада нестабилности, системи вредности пуцају широм планете, а глобализација је стопирана.

ПРОШИРЕЊЕ ЕУ се напушта до даљег. Започиње кретање у обрнутом смеру: многе државе излазе из европске породице. Стари континент је изгубио своју глобалну компаративну предност, а сукоби прете да се "излију" на неколико различитих нивоа и на више фронтова, износе своје виђење будућности стратези Бундесвера.

- Део света који искаче из поретка који је чак хаотичан и зато производи конфликте, драматично је промењено безбедносно-политичко окружење Немачке и целе Европе - наводи се у Стратегији.

Увид у документацију први је имао немачки магазин "Шпигл". Према писању овог медија, уз крах ЕУ предвиђа се рат "Запада против Истока", у оквиру ког би неке источноевропске државе замрзнуле своје евроинтеграције, док би друге потпуно одустале и "прикључиле се источном блоку". Као реалну могућност стратези Бундесвера најављују успон екстремизма и приближавање више земаља унутар ЕУ политичком моделу Русије.

НАЈБЛИЖИ сценарио говори о такозваном мултиполарном такмичењу. У таквој будућности, амерички глобални поредак је најозбиљније уздрман, Кина ослабљена опадањем темпа глобализације, док је - насупрот њима, Русија "стабилна услед високих цена сировина". Уз то, Немци наговештавају "непобитне знаке трансатлантског отуђења".

У оквиру могућег ратовања Запада и Истока, поново би се успоставила биполарност света, мада нова гвоздена завеса не би била баш сасвим навучена. Остао би простор за трговинске токове двају супротстављених блокова, али би он био тек овлашна спона између непомирљиво различитих простора, политички и културно све удаљенијих.

Уз наводе, које је из ове Стратегије објавио немачки недељник "Шпигл", упозорава се да је документ настао пре две године, кад није било речи ни о "брегзиту" нити је на америчку и светску сцену ступио "феномен Трамп".

ГОТОВО истовремено с овим предвиђањима, у јавност су пласирана и четири сценарија из пера Петера Турчина, америчког научника руског порекла са Универзитета у Конектикату (САД). По њему, први екстремно невероватан сценарио је опоравак великог пројекта европске интеграције. Други предвиђа да ЕУ наставља да шлајфује као и до сада, и не издваја се никаква центрифугална, нити центрипетална сила.

Трећи, по Турчину највероватнији след догађаја не иде, додуше, у правцу формалног укидања ЕУ, али ће она све више губити утицај на своје чланице. На Брисел ће се најмање обазирати мале и средње државе, попут Мађарске и Пољске које ће све више саме формулисати своје националне стратегије. Последњи сценарио предвиђа даље цепање Уније, уз врло вероватно, оружане сукобе.


ВОЈНЕ ВЕЖБЕ
ИСТРАЖИВАЊЕ стратега Бундесвера пратила је војна вежба немачких снага, која је симулирала безбедносне претње по земљу након колапса Европе каква је сада. Трупе немачке војске виђене су недалеко од Минстера, како у тенковима вежбају одбијање напада. Вежбе су обухватале пешадијски батаљон, подршку из ваздуха и артиљерију.



Извор: Вечерње новости


Нема коментара:

Постави коментар