11111111111111

Претражи овај блог

среда, 4. октобар 2017.

Косово разбија и Европу

Преседан са отцепљењем Косова сада се обија о главу Европској унији која у моменту када је јужној покрајини призната независност очигледно није хтела да размишља да вирус отцепљења пре или касније може да захвати и више сличних неуралгичних тачака на старом континенту. Зато сада пред бриселским очима Шкотска, која најављује одлазак из Велике Британије, Каталонцима даје пуну подршку у најавама да ће прогласити независност.

Притом, у Европи врви од региона који би, пре или касније, могли да поставе питање своје независности, па је све мање наде у веровање Брисела да је Косово, које проглашавају преседаном, изолован случај.

Дугогодишњи дипломата Зоран Миливојевић каже да ЕУ не признаје каталонски реферерендум јер неће дозволити да је такав талас омете у моменту када би да се консолидује.

- Каталонија је отворила доста политичких тема.Шпанија је чланица НАТО-а и после одласка Велике Британије део велике ЕУ четворке. Због тога нестабилност није прихватљива - указао је Миливојевић за "Вести".

Писмо из Србије

Председник и Влада Србије обратиће се писмом Европској комисији због става да се случајеви Каталоније и Косова не могу поредити и тражити одговор на низ питања. Пре свега да ли за ЕУ важи једно међународно право или постоји и неко друго које важи за све остале државе које нису чланице ЕУ. То је новинарима пренела премијерка Ана Брнабић, после консултација код председника Србије Александра Вучића и најавила да ће током раније договорене посете Бриселу 10. октобра однети писмо.

После Каталоније, када су, како каже Миливојевић, сепаратисти добили "ветар у леђа", могуће је ширење тих тенденција у концентричним круговима.

- Ту су Корзика, Баскија и други... Доста је питања која могу да се отворе и већ се види колики ризик носи каталонски случај уколико би добио легитимитет. Ипак, сматрам да је изузетно тешко, без обзира на силу, да се заустави процес који је отворила Каталонија - рекао је Миливојевић.

Пандорина кутија

Константин Косачев, председник Комитета за међународне односе Савета Руске Федерације, рекао је да су они, који су имали улогу у распаду Југославије и признали Косово, можда схватили да су отворили Пандорину кутију коју ће сада бити тешко затворити.
- Политичка експедитивност уништава принцип и то је главни закључак - рекао је Косачев.

Он је истакао да Запад и ЕУ сада трпе штету због непринципијелних ставова, испољених у случају Косова, који им се сада враћају као бумеранг!

- Због разних захтева налик каталонским и неких мањина незадовољних положајем неопходан је повратак владавини права и принципима међународног права - закључио је Миливојевић.
Ивица Дачић, шеф српске дипломатије, који каже да Косово не може бити издвојен случај и пита како ће се сада објаснити Србима у БиХ да не треба да иду на референдум. Председник РС Милорад Додик сматра да су још једном на делу непринципијелност и двоструки стандарди међународне заједнице.

- Ако Каталонија не може на референдуму да каже жели ли да остане у саставу Шпаније, како је Косово без референдума одлучило да није у саставу Србије? И како је Косово уз противљење Београда, добило признање држава, које то право оспоравају Каталонији - упитао је Додик.

Могући спорови

Шкотска - на референдуму 2014, на који је пристао и Лондон, присталице одвајања Шкотске од остатка Британије доживели су пораз. Међутим, после Брегзита је за јесен 2018. најављен нови референдум.
Шпанија - Баскија је економски слабија од Каталоније, али тамошњи сепаратисти су много насилнији. У борби за независност, организација ЕТА је у последњих 50 година убила више од 800 људи, да би се 2011. тај сепаратистички покрет јавно одрекао насиља.

Северна Ирска - већинско протестантско становништво жели унију са остатком Велике Британије, док мањинско католичко становништво тражи отцепљење, или у форми независности (држава би се звала Алстер) или уједињење са Републиком Ирском.
Белгија - на последњим парламентарним изборима 2014. Нови фламански савез под Бартом де Вевером постао је најснажнији политички савез у Фландрији. Он је уверен да ће Белгија "испарити", а да би Фландријцима било боље без Валонаца.

Италија - тежња регије Паданија за независношћу има историјску и културну подлогу.

Француска - Корзика је дефинитивно самосвојна и културна и језичка заједница, али Париз не жели ни да чује за било какву аутономију.

Извор: Вести онлине

Нема коментара:

Постави коментар