11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 19. октобар 2017.

Обележене 73 године од ослобођења Београда у Другом светском рату

Меморијалним маршом „Кораком слободе” је у престоници Србије почело обележавање 73-годишњица ослобођења Београда у Другом светском рату.

У маршу су учествовали оркестри Војске Србије и МУП-а, представници Субнора, функционери Града Београда и грађани који су имали прилику да на постављеним пунктовима погледају сценске приказе борби за ослобођење Београда.

Министар одбране Александар Вулин је рекао да ми живимо у слободном граду и слободној земљи, а да слобода не долази сама од себе, већ се за њу живи и бори.

„Ми живимо у слободном граду и слободној земљи, али не зато што је неко одлучио да нам слободу да, не зато што је неко одлучио да можемо да будемо део слободног света већ зато што смо се за то изборили”, рекао је Вулин.

Он је нагласио да ће Србија остати слободна, сигурна, војно неутрална земља која ће сама одлучивати о себи.

„Данас славимо слободу и право да наша деца одлучују о својој будућности”, додао је он.

Градски менаџер Горан Весић је рекао да је ово трећа година како Београд са поносом слави свој дан ослобођења.

„То нажалост није увек било тако. Последњих деценија као да су се Београд и Србија стидели овог дана”, рекао је Весић и поручио да је то нешто што не треба никада да се понови.

Он је свим Београђанима честитао 73- годишњицу слободе.

„2.953 припадника Народноослободилачке војске и 940 припадника Црвене армије дали су своје животе да би наш град био слободан. Много више је било рањених, а никада нећемо ни сазнати колико је било цивилних жртава, а било их је много јер су се грађани придруживали Црвеној армији и нашој војци”, додао је Весић.

Марш је почео код споменика Обешеним родољубима на Теразијама, кретао се поред палате Албанија и завршио на Тргу републике.

Током марша, грађанина је посебно био интересантан тенк из Другог светског, постављен испред Палате Албанија, поред кога су се и фотографисали.

Како је најављено, обележавање 73-годишњице ослобођења Београда биће настављено и сутра када ће на здању Дому Војске бити откривена спомен-плоча Ристи Марјановићу, првом српском фото-репортеру који је мноштвом фотографија забележио ратне догађаје у Првом и Другом светском рату.

Осим тога, сутра ће бити положени и венци на Споменик ослободиоцима Београда у Рузвелтовој улици, као и на Споменик совјетским ветеранима на Авали.

На аеродрому у Батајници ће, са почетком у 12 сати, бити одржана војна парада на којој ће бити представљени нови „мигови”, а увече од 20 сати у Народном позоришту Дан ослобођења Београда биће обележен свечаном академијом под називом „Кавкаски орах”. (Танјуг)

Пријемом за борце почело обележавање Дана ослобођења


Борци Народноослободилачког рата, који су пре 73 године учествовали у борбама за ослобођење Београда били су гости на пријему у Скупштини града, који су им приредили градоначелник Синиша Мали и председник Скупштине града Никола Никодијевић.

Тиме је започело обележавање Дана ослобођења Београда, а у разговору са ветеранима Другог светског рата Мали је изразио захвалност и поручио да је обавеза свих нас да се сећамо и поштујемо оне који су нам донели мир, јер су сви они великани који су се борили за ослобођење главног града.

„Пре 73 године Београд је ослобођен од окупатора, а ови људи су извојевали ту слободу за нас. Нама остаје да им кажемо једно велико хвала и да из године у годину свак пут све боље обележавамо овај датум”, истакао је Мали.

Нама данас, назначио је, остаје да након онога што су ти велики људи изградили, слободу коју су наставимо да градимо Београд, нове тунеле, мостове, фабрике, као би се младима отвориле могућности да остану у свом граду, а не да одлазе у иностранство.

„То је наша борба. Они су своју борбу имали, победу су извојевали, а на нама је сада да се изборимо да Београд буде економски јак, да Србија буде економски јака, и да на тај начин штитимо земљу и новим генерацијама обезбедимо сигурну будућност”, поручио је Мали.

Он је подсетио да ће сутра бити одржан и приказ „Ослобођење 2017” на аеродрому у Батајници, на којем ће се видети колико је данас јака и снажна Војска Србије.

Међу члановима делегације Субнора била је и Кристина Јовановић, носилац Партизанске споменице, која је изразила велику захвалност на пријему и поштовању за борце за ослобођење и што се, како је рекла, они који су изгинули не заборављају и што им се одаје почаст.

„Радовали смо се тада, јуришали смо за ослобођење Београда на тенковима заједно са Русима, на челу су били генерали Жданов и Пеко Дапчевић и на лицу места су нам одали признање како смо равни са Црвеноармејцима”, присетила је тих дана Кристина, или Кица, како јој је било партизанско име.

Како је рекла, војници њене јединице током рата прешли су земљу од југа до севера, а недалеко од Београда су се срели са Русима и борили се за слободу главног града.

„Срећна сам и што сам остала млада у изградњи Београда који је много пострадао за време рата. Ја сам ударник, као и цела моја породица”, рекла је Кристина Јовановић.

Београд низом манифестација прославља ослобођење од нацистичке окупације у Другом светском рату.

За слободу главног града, живот је дало 2.953 припадника НОВЈ и 940 Црвеноармејаца.

Ослобођење главног града прославља се два дана, а данас следе традиционални ''Марш победника' и концерт оркестра „Станислав Бинички”. Сутра, на сам Дан ослобођења, 20. октобра, на аеродрому у Батајници ће бити изведен приказ „Ослобођење 2017”, где ће грађани моћи да виде нову опрему и савремено опремљене војнике, док ће увече бити одржана свечана академија у Народном позоришту. (Танјуг)


Војни приказ у Батајници, свечана академија у Народном позоришту

Централном свечаношћу на аеродрому Батајница, где ће бити приказан део оперативних способности Војске Србије као и авиони МиГ-29 који су недавно допремљени из Русије, сутра ће бити обележена 73. годишњица ослобођења Београда у Другом светском рату.

Свечаности „Слобода 2017” присуствоваће највише државно руководство, предвођено председником Србије Александром Вучићем, као и министар одбране Русије Сергеј Шојгу, а јавност ће на батајничком аеродрому први пут имати прилике да види ловце МиГ-29 које је Русија поклонила Србији, као и нову савремену опрему која је набављена за Војску Србије.

Први пут ће бити представљено 1.500 припадника ВС обучених за брза дејства са најновијим наоружањем и опремом, а поред њих, у приказу ће учествовати и око 130 возила.

У статичком делу приказа биће представљено и око 40 производа одбрамбене индустрије Србије, а у летачком приказу учествоваће 30 летелица Војске Србије и руска акро група „Стрижи” (Ластавице), која такође лети на авионима МиГ-29.

Како је најављено из Министарства одбране, капије аеродрома Батајница биће отворене за посетиоце од девет до 11 часова.

Претходно ће, у девет часова, на згради Дома Војске бити откривена спомен-плоча првом српском фото-репортеру Ристи Марјановићу, док ће у 10 часова бити положени венци на Споменик ослободиоцима Београда у Рузвелтовој улици, а у 11.15 и на Споменик совјетским ветеранима на Авали.

Државно обележавање годишњице ослобођења Београда биће завршено у 18 часова у Народном позоришту свечаном академијом под називом „Кавкаски орах”.

Дан ослобођења Београда у Другом светском рату сутра ће обележити и Покрет слободних грађана (ПСГ) скупом на Тргу Републике под називом „Београд се воли - Београд се брани”, после кога ће представницима Скупштине града и Радио-телевизије Србије, ПСГ предати захтеве за поштене изборе.

Скуп на Тргу Републике, који ће почети у 19 часова, подржао је председник Иницијативног одбора Народне странке Вук Јеремић, а како је најављено, окупљенима ће се обратити председник ПСГ Саша Јанковић, професорка Србијанка Турајлић и глумац Сергеј Трифуновић.

На истом месту у 20 часова, Иницијатива Не да(ви)мо Београд одржаће протестни концерт којим се, како је најављено, „слави идеја града који припада свима, солидарност, једнакост, антифашизам и слободарски дух Београда на који смо поносни”.

На концерту ће наступити групе Јарболи, Хоркестар, Мрави, Трње као и МЦ Kјофо, уз подршку Ђ Филипа.

После десетогодишње реконструкције, сутра ће у 10 часова бити отворен Музеј савремене уметности изложбом „Секвенце. Уметност Југославије и Србије из збирки Музеја савремене уметности”.

Како је најављено, посетиоци ће у наредних седам дана, 24 часа дневно, моћи бесплатно да обиђу поставку.

У борбама за ослобођење Београда од немачке окупације, које су трајале од 12. до 20. октобра 1944. године, погинуло је 3.000 бораца Народно-ослободилачке војске Југославије и 960 војника совјетске Црвене армије. (Бета)

Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар