11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 7. септембар 2017.

„Ирма” прави пустош на Атлантику (ВИДЕО)

Ураган „Ирма”, један од најјачих икада забележених преко Атлантског океана, протутњао је Карибима оставивши за собом пустош и најмање 13 мртвих

„Ирма”, један од најјачих урагана икада забележених преко Атлантског океана, која прети да постане и један од најразорнијих, уништила је Барбуду, Свети Бартоломеј, Свети Мартин, Ангуилу, британска Девичанска острва, а уништава Порторико и америчка Девичанска острва. Кариби су претрпели огромну штету. Најснажнији ураган који је ударио атлантски басен у последње 82 године оставља пустош за собом и за сада најмање 11 мртвих. Очекује се да ће у суботу или најкасније до недеље ударити на Флориду. Америчке, француске, британске и холандске власти кажу да још немају јасну слику о штети и броју мртвих којих ће, упозоравају, вероватно бити далеко више јер тек успостављају комуникацију с опустошеним регионом.

„Ирма” наставља свој рекордно разорно јак марш. „Гардијан” пише да у разорности поставља рекорде. Репортери извештавају да ситуација „делује апокалиптично”. Лист јавља да је Мајкл Маграш, сенатор Светог Бартса, рекао да је острво задесила катастрофа.

„Шокиран сам чудовиштем које нас је напало. Острво је уништено. Ово је апокалипса”, рекао је медијима.

„Њујорк тајмс” јавља да је у Порторику скоро милион људи без струје. Након што су ветрови, ураган и кише уништили место, бар 50.000 људи је, јављају службе за хитне интервенције, остало без воде за пиће.

Овај ураган пете категорије оставио је Барбуду у рушевинама, где је потврђена смрт двогодишњег детета. Процењује се, пише лист, да је једна од најјачих олуја у историји уништила готово 95 одсто зграда и живот на острву учинила немогућим где се, јавља Ројтерс, већ сада штета процењује на бар 150 милиона долара. Тамошње власти кажу да ће обнова трајати годинама.

Амерички медији јављају да се „Ирма” чак дуже од 24 часа кретала брзином од 285 километара на сат. Реч је о најдужем периоду кретања олује икада забележеном, истиче „Њујорк тајмс”.

Француски метеоролошки сервис је, рецимо, ову појаву назвао „најиздржљивијом забележеном суперолујом”.

Национални центар за урагане саопштава да ће „олујно око”, вртлог видљив на радарима, кренути ка Каикосу и Бахамима пре него се, вероватно, приближи Куби.

Француски званичници саопштили су, јавља „Франс 24”, да је најмање осам особа погинуло на њиховом делу острва Свети Мартин где живи 40.000 људи, док Холандија још није објавила да ли има жртава на њиховом делу острва.

„’Ирма’ ће оставити тежак и суров биланс на наша два карипска острва”, рекао је француски председник Емануел Макрон и додао, преноси Ројтерс, да је сувише рано да се говори о броју жртава и повређенима јер ће биланс бити велики, као и обим штете на острвима Свети Бартоломеј и Свети Мартин.

Холандска морнарица објавила је на друштвеним мрежама фотографије уништених бродова и јахти. На „Фејсбуку” и „Твитеру” житељи Каикоса изражавају страх док описују ситуацију којој поједини грађани приступају црним хумором попут човека који је на „Твитеру” написао: „Са породицом сам на Каикосу. Чекамо ’Ирму’. Ако умрем, па онда ће све моје молитве пасти у воду.”

Би-Би-Си јавља да би до суботе, када се очекује удар на Флориду, „Ирмина” јачина требало да се спусти на четврту категорију. У међувремену је амерички председник Доналд Трамп прогласио ванредно стање на Флориди, Порторику и Девичанским острвима.

Америчке власти наложиле су евакуацију Мајами бича и других области у округу Мајами.

Ово је други ураган који је за две недеље погодио Америку, након „Харвија” који је донео обилне падавине, поплаве и несташицу струје у источном Тексасу и Луизијани.


Северна Каролина у ниском старту
У америчкој националној метеоролошкој служби забринути су да ће ураган проћи преко Флориде ка Северној Каролини, због чега житељи овог острва помно прате „Ирму”. Ивана Кривокапић, која живи на овом острву, каже да чекају да виде шта ће „Ирма” урадити након Флориде.„За сада смо безбедни и још увек нема панике. Видећемо шта ће бити током викенда. Потом нам остаје да видимо да ли ће олуја скренути ка нама или ће се усмерити на Мексико. Наше острво било је малтене порушено пре 12 година, тако да знамо шта би могло да нас задеси. Власти ће јавити на време ако будемо у опасности, па ћемо се евакуисано на копнени део”, каже Ивана којој треба сат и по вожње аутомобилом до Вирџиније, копненог дела где иначе иду када морају да напусте острво.




Извор: Политка

Нема коментара:

Постави коментар