11111111111111

Претражи овај блог

петак, 22. септембар 2017.

Празник Рођења Пресвете Богородице у Медној

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије служио је 21. септембра 2017. године, на празник Рођења Пресвете Богородице, Божанску Литургију у парохијском храму Рођења Пресвете Богородице у Медној код Мркоњић Града, где се већ 15 година за редом одржава велики Сабор Медљанаца.

Саслуживали су архимандрит Серафим - настојатељ манастира Рмња, игуман Василије - настојатељ манастира Клисина, протојереји-ставрофори Мирослав Гаврић - парох герзовачко-бараћки, Радослав Станковић - парох шиповски, Здравко Богојевић - парох петровачки, протонамјесници: Милош Црепуља - парох пљевско-мујџићки и Александар Ђурић - парох подрашнички и јереј Немања Грабеж - парох врбљански.

По прочитаном одељку из светог Еванђеља епископ Сергије одржао је богонадахнуту бесједу о Мајци Божјој која је родила Спаситеља света. После благосиљања славског жита и ломљења колача Његово Преосвештенство Епископ г. Сергије је честитао вјерницима празник Рођења Богородице, а парох медљански отац Никола Пено је одржао поздравно слово пожелевши добродошлицу епископу Сергију и изразивши захвалност што је благоизволео да на овај празник богослужи у Медној.

Затим су Епископ, свештенство и верни народ у литији отишли до спомен обиљежја палим борцима Отаџбинског рата 1991-1995. године гдје је извршен помен. Након помена, саборовање Медљанаца и вјерног народа настављено је за уготовљеном славском трпезом у порти храма.

Током ручка испред Удружења Медљанаца Епископа и вјернике је поздравио г. Урош Томић из Медне. Такође, епископ Сергије је још једном поздравио присутни народ позвавши их да не заборављају своје корене, гробове предака и да раде на духовном идентитету и изградњи која једина може бити веза према родноме крају и завичају. Прослави празника и саборовању Медљанаца присуствовао је и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске г. Миленко Савановић и друге значајне личности из јавног и привредног живота Крајине.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка




Нема коментара:

Постави коментар